Sliač hostí veľkú šou, konajú sa letecké dni SIAF 2016

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Medzinárodné letecké dni SIAF 2016
Mi-171 (hore) a Bell 429 (dole) z letky ministerstva vnútra SR počas ukážky v rámci Medzinárodných leteckých dní SIAF 2016 na letisku Sliač. Sliač, 27. August 2016. Foto: SITA/Jakub Julény

BANSKÁ BYSTRICA 27. augusta (WebNoviny.sk) – Minister obrany Peter Gajdoš v sobotu na leteckej základni Sliač slávnostne otvoril 6. ročník Medzinárodných leteckých dní SIAF 2016. Rezort obrany je hlavným programovým partnerom podujatia.

„Letisko v srdci nášho krásneho Slovenska nie je úzko späté iba s našou históriou. Už tradične k nemu šesť rokov patria aj Medzinárodné letecké dni SIAF,“ povedal šéf rezortu obrany. Zároveň pripomenul, že práve letisko na Sliači, s historickým názvom Tri duby, zohralo významnú úlohu počas Slovenského národného povstania, ktorého 72. výročie si Slovensko pripomenie v pondelok 29. augusta. „Vtedajšie letisko Tri duby bolo najdôležitejším povstaleckým letiskom a aj vďaka udalostiam, ktoré sa odohrali tu, dnes žijeme v slobodnej krajine,“ zdôraznil.

Obrazom: Medzinárodné letecké dni SIAF 2016

Minister sa vyjadril k Black Hawkom

Ako ďalej minister pripomenul, program slovenských vzdušných síl nebude iba o preletoch či akrobacii. „Návštevníci budú môcť vidieť, ako sú naše vrtuľníky pripravené zasiahnuť pri požiari v ťažko dostupnom teréne, pretože aj to je jedna z úloh, ktorú plnia v rámci domáceho krízového manažmentu. Naše stíhacie lietadlá zase musia byť 24 hodín denne, sedem dní v týždni pripravené zasiahnuť proti narušiteľovi vzdušného priestoru, preto sú súčasťou programu aj tieto ukážky. Nechýbajú ani vojenské výsadky, na ktoré sú špecialistami vojaci z nášho elitného útvaru v Žiline,“ dodal.

Náčelník generálneho štábu ozbrojených síl generál Milan Maxim upriamil pozornosť aj na statické prezentácie špecialistov ženijného a chemického vojska, ktorých je na podujatí vyše 600 s viac ako 70 kusmi techniky. Zdôraznil, že vojaci sú tu pre občanov a sú pripravení zodpovedať im otázky, ako aj predstaviť im techniku, s ktorou pracujú. „Verím, že výsledok bude pozitívny,“ uviedol.

Na brífingu s novinármi sa minister vyjadril aj k americkým vrtuľníkom Black Hawk, ktoré majú byť súčasťou výzbroje našich vzdušných síl. „Aktuálne bol podpísaný doplnok, vrtuľníky sa vyrábajú a naši piloti pokračujú vo výcviku v Spojených štátoch, je to kontinuálne na seba naviazané. V roku 2017 tu budú prvé dva, aby sme zabezpečili spôsobilosť pilotov vzdušných síl, aby mohli absolvovať všetky letecké hodiny, ktoré musia splniť,“ povedal. V súvislosti s programom leteckých dní prezradil, že jeho srdcovou záležitosťou sú lietadlá MIG-29.

Medzinárodné letecké dni SIAF 2016
Foto: SITA/Jakub Julény

Lákadlom je aj bombardér B 52

Riaditeľ leteckých dní Hubert Štoksa hodnotí doterajší priebeh podujatia pozitívne, teší ho predovšetkým veľký záujem divákov. „Očakávania sú veľké, vlani sme mali rekordnú návštevnosť, prišlo 140-tisíc ľudí. Informácie z predpredaja hovoria o vyššom záujme a aj vyťaženosť špeciálnych autobusových liniek je veľká, ale nevieme zhodnotiť, či je to tým, že ľudia si už zvykli kupovať vstupenky elektronicky alebo je všeobecný zvýšený záujem o letecké dni, to budeme vedieť až v nedeľu večer,“ skonštatoval v popoludňajších hodinách.

Podľa jeho vyjadrenia najväčšími lákadlami pre návštevníkov sú americký bombardér B 52, spomínané vrtuľníky Black Hawk, ruské lietadlá SU-27 a rodina strojov MIG s označením 15, 21 a 29, a samozrejme, špičková sedemčlenná akrobatická skupina Patrulla Aguila zo Španielska. „Národné tímy, ktoré predvádzajú skupinové lety, požívajú farebný dym, väčšinou vo farbe národnej vlajky. Španieli ako jediní na svete používajú žltý dym, keďže túto farbu majú na svojej vlajke,“ upozornil

Všetky atrakcie môžu návštevníci 6. ročníka Medzinárodných leteckých dní SIAF na Sliači vidieť aj v nedeľu, pretože ich program bude rovnaký ako v sobotu. Na najväčšej leteckej šou na Slovensku diváci opäť uvidia sólové a skupinové akrobatické vystúpenia vojenských aj civilných pilotov z 13 krajín Európy a NATO. Letové a statické ukážky ponúkajú viac ako stovku lietadiel.

Medzinárodné letecké dni SIAF 2016
Foto: SITA/Jakub Julény

Aj napriek rozsiahlym parkovacím plochám je dopravná dostupnosť letiska limitovaná. Organizátori stále odporúčajú návštevníkom, aby pohodlne a bez starostí využili špeciálnu autobusovú linku. Spoje budú premávať na letisko počas celého dňa v oboch smeroch. Z Banskej Bystrice zo železničnej stanice a zo Zvolena z autobusovej stanice z nástupišťa číslo 13. Autobusovú linku cestujúci rozpoznajú podľa loga SIAF umiestneného na vozidle.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Milan MaximPeter Gajdoš