Na SNP sme stále hrdí, no stúpa počet tých, ktorí nie sú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Oslavy 70. výročia Slovenského národného povstania
Pamätník SNP počas osláv 70. výročia Slovenského národného povstania pri Pamätníku SNP. Banská Bystrica, 29. august 2014. Foto: SITA/Ján Viazanička

BRATISLAVA 28. augusta (WebNoviny.sk) – Väčšina ľudí je na Slovenské národné povstanie (SNP) hrdá, relatívne najvyššiu mieru hrdosti pociťujú ľudia nad 65 rokov a voliči politických strán SNS, KDH a Smer-SD.

Osemdesiatdva percent respondentov je presvedčených, že Slovenské národné povstanie bolo udalosťou, na ktorú by sme mali byť hrdí, pričom štyria z desiatich opýtaných si myslia, že na SNP by sme mali byť určite hrdí (42 %) a 40 percent respondentov si myslí, že na SNP by sme mali byť skôr hrdí. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorá zisťovala, ako hrdí sú občania SR na Slovenské národné povstanie. O výsledkoch prieskumu agentúru SITA informoval Martin Slosiarik z agentúry Focus.

Opačný postoj k SNP zaujala približne desatina opýtaných (10,5 %). S názorom, že na SNP by sme skôr nemali byť hrdí, sa stotožnilo sedem percent opýtaných, názor, že na SNP by sme určite nemali byť hrdí, zdieľajú tri percentá respondentov. K otázke sa nevedelo vyjadriť takmer osem percent respondentov.

Z prieskumu tiež vyplýva, že podľa vekových kategórií respondentov pociťujú najnižšiu mieru hrdosti na SNP respondenti mladší ako 35 rokov, respektíve vo veku 18 až 24 (71 %) a 25 až 34 rokov (78 %). Podľa príslušnosti k politickej strane pociťujú najnižšiu mieru hrdosti na SNP voliči Mosta-Híd (20 %), hnutia Sme rodina – Boris Kollár (17 %) a Ľudovej strany Naše Slovensko (13 %). Do tejto skupiny patrí aj 18 percent nevoličov. V porovnaní s výskumom z roku 2009 stúpol podiel respondentov, ktorí uviedli, že by sme nemali byť hrdí na SNP, a to zo šesť na desať percent, a podiel respondentov, ktorí uviedli, že by sme naň hrdí byť mali, sa takmer nezmenil (2009 – 83 % a 2016 – 82 %).

Agentúra Focus robila prieskum v dňoch 11. až 16. augusta na vzorke 1 002 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu SR vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia. Respondentov sa pýtali: „Onedlho v auguste bude 72. výročie Slovenského národného povstania (SNP), ktoré bolo v roku 1944. Myslíte si, že SNP bolo udalosťou, na ktorú by sme mali byť hrdí alebo nie?

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Boris Kollár