Fľaše a klobásy: Študenti v Nitre podplácali asistentov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA / AP

BRATISLAVA 27. augusta (WebNoviny.sk) – Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sa zaoberá prípadom korupcie na Technickej fakulte Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Ako informovala hovorkyňa úradu Jana Tökölyová, prokurátor predložil na súd na schválenie dohody o vine a treste so študentmi, ktorí sa priznali k podplácaniu odborných asistentov.

V prvom prípade v máji v budove Technickej fakulty Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre po neúspešnom absolvovaní skúšky z fyziky sľúbil študent Boris B. na požiadavku M. V. pre odborného asistenta Ľ. H. dve fľaše alkoholu zn. Baileys. Následne o dva dni Boris B. a Patrik B. tento úplatok aj s pohárom k fľaši alkoholu Bailyes odovzdali asistentovi za úspešné vykonanie postupovej skúšky.

V júni v budove Technickej fakulty Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre na základe vyžiadania odborným asistentom M. V. poskytol Dávid S. skúšajúcemu odbornému asistentovi Ľ. H. úplatok, rovnako dve fľaše Bailyes. V deň skúšky z fyzika poskytol opakovane úplatok odbornému asistentovi Ľ. H. vo forme fľaše vína, fľaše domácej liehoviny a štyroch kilogramov klobás.

„Vo veci odborných asistentov M. V. a Ľ. H. sa koná, prebieha vyšetrovanie, preto v súčasnosti nebudeme poskytovať podrobnejšie informácie,“ dodala hovorkyňa.

Tökölyová pripomenula, že k dohode o vine a treste môže dôjsť iba vtedy, ak obvinený spáchanie skutku prizná, uzná svoju vinu a dôkazy nasvedčujú pravdivosti jeho tvrdenia, príjme dohodnutý trest a ochranné opatrenie. Ak súd dohodu schváli, vydá na verejnom zasadnutí rozsudok, proti ktorému nebude možné podať odvolanie, alebo dohodu súd odmietne (neschváli) a vytýči termín konania hlavného pojednávania.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SPU Slovenská poľnohospodárska univerzitaÚrad špeciálnej prokuratúry