Toto sú najväčšie hrady na Slovensku, Spišský je až šiesty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Spišský hrad
Spišský hrad sa v rebríčku najväčších hradov na Slovensku umiestnil na šiestom mieste. Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

NITRA 28. augusta (WebNoviny.sk) – Najväčším hradom na Slovensku je Nitriansky hrad. Zistili to archeológovia na základe dlhoročných výskumov. Zostavili svoj vlastný rebríček, v ktorom sa Spišský hrad ocitol až na šiestom mieste. Archeológovia brali do úvahy pôvodnú rozlohu hradísk v čase ich najväčšieho rozmachu.

O tom, kam až jednotlivé hradiská siahali, vypovedajú archeologické nálezy. „Ukázalo sa, že Nitriansky hrad siahal v stredoveku až po Župný dom a Horný Palánok a až do polovice 15. storočia mal rozlohu 8,5 hektára,“ povedal Peter Bednár z Archeologického ústavu SAV v Nitre.

Dnes už z neho zostala len malá časť. Za Nitrianskym hradom nasledujú Bratislavský hrad a Devín, ktoré majú oba okolo 6,8 hektára. Štvrté miesto patrí Košickému hradu s rozlohou zhruba 6,5 hektára, nasleduje Zvolen – Pustý hrad so 4,7 hektára a Spišský hrad so štyrmi hektármi.

Nitriansky hrad sa stal na rozhraní 8. a 9. storočia sídlom Nitrianskeho kniežatstva. S najväčšou pravdepodobnosťou tu stál prvý kresťanský kostol na Slovensku, ktorý dal postaviť knieža Pribina. Vysvätený bol okolo roku 830. V 11. a začiatkom 12. storočia bol spolu s Ostrihomom jedným z dvoch sídiel uhorských kráľov.

Nitriansky hrad bol v tom období oveľa rozsiahlejší ako dnes a patril k najvýznamnejším hradom v strednej Európe. Opevnený bol celý hradný kopec. Význam Nitrianskeho hradu v tomto čase potvrdzuje Maurova legenda z rokov 1064 – 1070, ktorá spomína na hrade Baziliku svätého Emeráma, do ktorej uložili pozostatky svätého Ondreja a Beňadika.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie WBN