Kotlebovci navrhujú znížiť počet poslancov zo 150 na 100

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Marian Kotleba
Marian Kotleba za stranu ĽSNS skladá poslanecký sľub počas ustanovujúcej schôdze parlamentu - VII. volebného obdobia. Bratislava, 23. marec 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 28. augusta (WebNoviny.sk) – Zníženie počtu poslancov o 50 by znamenalo zefektívnenie práce Národnej rady Slovenskej republiky. Myslí si to pätica poslancov NR SR za stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. Preto na septembrovú schôdzu predkladajú návrh zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky aj novelu Ústavného zákona.

Ušetrili by sa milióny

Cieľom legislatívneho návrhu je znížiť počet v NR SR zo 150 na 100 a tým znížiť zaťaženie štátneho rozpočtu. V zmysle zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR má každý poslanec nárok na plat vo výške trojnásobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR za predchádzajúci kalendárny rok. V súčasnosti to je mesačne 1961 eur. K tomu však majú nárok na diéty, náhrady výdavkov na cestu, kanceláriu či asistentov.

„Celková úspora na platoch, paušálnych náhradách, odmenách asistentov a poslaneckých kanceláriách predstavuje za jedno 4-ročné volebné obdobie sumu minimálne 14 671 800 eur. Môže však presiahnuť až sumu 18 miliónov eur,“ vypočítali poslanci.

Nazdávajú sa, že pri znížení počtu poslancov o jednu tretinu by súčasne došlo k zefektívneniu práce NR SR, nakoľko legislatívny proces by zákonite prebiehal podstatne rýchlejšie. Podľa kotlebovcov sa dá totiž oprávnene očakávať menší počet poslancov prihlásených do rozpravy, s faktickými poznámkami či procedurálnymi návrhmi v pléne, ako aj v parlamentných výboroch.

Podobné návrhy v minulosti neprešli

V súčasnosti pripadá na jedného poslanca NR SR 36 160 obyvateľov Slovenskej republiky.

Komparáciou parlamentných systémov v iných členských štátoch Európskej únie bolo zistené, že 12 štátov má väčší počet obyvateľov pripadajúcich na jedného poslanca parlamentu, ako má Slovenská republika. Dokonca aj po znížení počtu poslancov NR SR na 100 bude ešte stále šesť štátov s vyšším počtom obyvateľov na jedného poslanca parlamentu.

Na takúto zmenu však treba novelizovať Ústavu SR, a to bez podpory vládnej koalície a zvyšku opozície nepôjde. Na zmenu ústavy je potrebných 90 poslaneckých hlasov.

V minulosti už s takýmto návrhom prišiel Jirko Malchárek z ANO a v roku 2009 Richard Sulík ako líder mimoparlamentnej strany SaS. Neskôr sa premiér Robert Fico (Smer-SD) vyjadril, že si vie zníženie počtu poslancov predstaviť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marian KotlebaRichard SulíkRobert Fico
Firmy a inštitúcie Kotleba - Ľudová strana Naše SlovenskoNR SR Národná rada Slovenskej republiky