Obrazom: V Banskej Bystrici si pripomenuli 72. výročie SNP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Kiska
Prezident SR Andrej Kiska počas prejavu v rámci osláv 72. výročia Slovenského národného povstania v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici. Banská Bystrica, 29. august 2016. Foto: SITA/Jakub Julény

BANSKÁ BYSTRICA: 29. augusta (WebNoviny.sk) – Slávnostným položením vencov k pomníku obetiam fašizmu v areáli Múzea SNP najvyššími ústavnými činiteľmi sa v pondelok predpoludním začali v Banskej Bystrici centrálne oslavy 72. výročia Slovenského národného povstania (SNP).

Medzi hosťami nechýbali zástupcovia viac ako 30-tich veľvyslanectiev ani priami účastníci odboja. Prezident Andrej Kiska vo svojom príhovore ocenil odhodlanie všetkých, ktorí sa zúčastnili povstaleckých bojov a nevzdali sa ani po potlačení povstania. Pripomenul, že dnes si už ani nevieme predstaviť utrpenie, ktoré museli prežiť.

Kiska varoval pred štátnou toleranciou fašizmu

Tlmočil slová jedného z priamych účastníkov, ktorý povedal, že každý z nich má svoje spomienky a zážitky, ale dnes nie je dôležité hovoriť o nich, ale treba hovoriť o tom, prečo povstali. Postavili sa proti zlu, násiliu a režimu, ktorý tu vtedy vládol. a to je dôležité. Prezident vyzdvihol, že povstalci dokázali prekonať ideologické, politické i náboženské rozdiely v boji za spoločnú vec, čo by malo byť inšpirujúce aj pre náš súčasný život.

Zároveň upozornil, že nemôžeme v žiadnom prípade taktizovať, tolerovať a čakať, čo sa stane, ale treba aktívne tieto hodnoty brániť. „Nedá sa chodiť na toto miesto, nedá sa zo vztýčenou hlavou hlásiť k tejto skvelej kapitole našich moderných dejín a klásť vence k pamätníkom padlých a zároveň ľahostajne prehliadať názory, že vraj 29. august 1944 bol čiernym dňom v slovenských dejinách,“ povedal Kiska. „Nemôžeme mať štátny sviatok povstania proti fašizmu a zároveň štátnu toleranciu k akýmkoľvek prejavom fašizmu,“ dodal.

Obrazom: Oslavy 72. výročia SNP v Banskej Bystrici

Danko hovoril o srdci

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko vo svojom príhovore k prítomným vyslovil myšlienku, že história nás nemá rozdeľovať, ale poučovať. Je dôležité riadiť sa srdcom a rozumom. V povstaní sa súhra srdca a rozumu narušila. Rozum chcel, aby sme mali konečne svoj štát, ale srdce hovorilo, že nie je všetko v poriadku. To srdce prepuklo v povstaní, to srdce Slováka a národov, ktoré tu žijú, a národnostných menšín sa ukázalo v tej skutočnej miere a v tom skutočnom pohľade. V tomto kontexte vychádza, že srdce má riadiť rozum.

„Nech je symbolom Slovenska naše otvorené srdce a ja verím, že toto srdce ukážeme všetkým zahraničným delegáciám, ktorá nás na jeseň navštívia a že im ukážeme, že sme národom, ktorý srdce má,“ povedal Danko v závere svojho vystúpenia.

Oslavy 72. výročia SNP v Banskej Bystrici
Foto: SITA/AP

Fico chce oslavy mieru

Predseda vlády Robert Fico rovnako vyzdvihol účasť všetkých zložiek v povstaní a zvlášť poďakoval prítomným priamym účastníkom odboja. Premiér pripomenul, že povstanie vyrástlo z domácich koreňov, to znamená, že nebolo dovezené ani z východu, ani zo západu, ale bolo naše. Zároveň bolo vlastným prístupom malého národa k riešeniu svojho osudu v Európe aj v oslobodenom Československu. Vyslovil obavy z niektorých ľahkovážnych vyhlásení západných politikov, ktorí by neváhali v súčasných ozbrojených konfliktoch použiť jadrové zbrane.

Uviedol, že slovo mier dostáva dnes iné kontúry. Navrhol, aby sme sa v Banskej Bystrici neschádzali len na oslavy SNP. „Urobme z týchto osláv slávnosti mieru, pretože mieru nie je nikdy dosť,“ povedal na záver svojho príhovoru premiér.

Oslavy 72. výročia SNP v Banskej Bystrici
Foto: SITA/AP

Expozície múzea boli zadarmo

V rámci dnešných osláv si mohli návštevníci zadarmo prezrieť všetky expozície Múzea SNP vrátane novinky medzi exponátmi, ktorou je čiastočne zrekonštruovaný tank LT 38, ktorých sa zachovalo na celom svete len zopár kusov. Riaditeľ múzea Stanislav Mičev upozornil aj na prírastok v prírodnej expozícii. Pribudol tu veliteľský bod v zákopovej podobe, ktorý bol poľným sídlom velenia vojenských jednotiek a odkiaľ sa riadili bojové operácie.

Mičev vyslovil spokojnosť s návštevnosťou a vyzdvihol fakt, že na oslavy každoročne chodia zástupcovia viac ako 30-tich zahraničných ambasád, čo je najviac v rámci celého Slovenska. Povedal, že nielen činnosť múzea, ale aj oslavy orientujú na mladú generáciu. Pre mladých sú atraktívne napríklad digitálne vizualizácie exponátov. Aj tohtoročný program osláv bol koncipovaný v tomto duchu. Dramaturgia zaradila do programu okrem folklóru aj vystúpenie rockovej kapely vzdušných síl USA v Európe a koncert Celeste Buckingham.

Oslavy 72. výročia SNP v Banskej Bystrici
Foto: SITA/Jakub Julény

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoAndrej KiskaCeleste BuckinghamRobert FicoStanislav Mičev