Na Hodinu otázok prišiel deťom odpovedať len jeden minister

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Na Hodinu otázok prišiel deťom odpovedať len jeden minister
Žiaci Detskej Univerzity Komenského (DUK) počas simulovanej Hodiny otázok Detskej Univerzity Komenského. Bratislava, 30. august 2016. Foto: SITA/Monika Zaťková

BRATISLAVA 30. augusta (WebNoviny.sk) – Otázky pobavili, aj zaskočili. Do lavíc Národnej rady SR v utrok zasadli deti, ktoré predsedovi NR SR Andrejovi Dankovi (SNS) a podpredsedovi parlamentu Bélovi Bugárovi (Most-Híd) počas simulovanej Hodiny otázok v rámci Detskej Univerzity Komenského otázky kládli. Žiaci svoje otázky tento rok mohli klásť len trom politikom.

Keďže zvyšok predstaviteľov vlády je na výjazdovom rokovaní vlády vo Vranove nad Topľou, ktoré premiér Robert Fico (Smer-SD) ohlásil 17. augusta, za ministrov museli na zvedavé otázky reagovať Danko, Bugár a šéf rezortu školstva Peter Plavčan. Hoci na simulovanú hodinu boli vládni predstavitelia pozvaní ešte začiatkom júla a mnohí, svoju prítomnosť prisľúbili, postupne účasť odriekli.

Deti boli spokojné, no čakali viac ministrov

Deti boli s hodinou otázok spokojné, no čakali viac ministrov, na ktorých mali desiatky otázok. „Pekné to tam majú, len by tam bolo treba upratať. Čakal som viac ministrov,“ povedal Nikolas. „Čakal som viac ministrov. Chýbal mi minister dopravy, mal som na neho veľa otázok,“ dodal Basti. „Mali by sem chodiť alebo aspoň poslať Fica, to by mi stačilo,“ povedal po Hodine otázok detský poslanec Richard.

Jediný prítomný minister Plavčan svojich kolegov obhajoval. „Dnes je výjazdové zasadnutie vlády, povinnosti ostatných členov vlády sú na rokovaní v regiónoch. Ja som tam poslal môjho štátneho tajomníka,“ povedal. Danko sa v úvode schôdze potešil, že nikto si so sebou do rokovacej sály nepriniesol žiadny transparent a otvoril Hodinu otázok.

Politici čelili fundovaným otázkam, za ktoré by sa nemusel hanbiť nejeden poslanec. Chlapec pod prezývkou Basti sa pýtal, prečo Slovensko nakúpilo použité lietadlá, ktoré nie sú tak bezpečné ako nové lietadlá a či budeme mať vlastné aerolínie. „Lietadlá nakupuje vláda podľa rozpočtu, aký má. Dúfam, že sa vám páči, ako je namaľované. Tým, že je staršie, tak aj pán prezident aj každý člen vlády sa musí uspokojiť s menej bezpečným lietadlom,“ vysvetlil Danko. „Máme krásne letisko a ak sa zlepšia niektoré veci, Slovensko by si zaslúžilo vlastné aerolínie,“ povedal Danko.

Pýtali sa na klamanie i nové učebnice

Ďalšou z množstva otázok bolo, či musí každý politik klamať. „Politik nemusí povedať pravdu, ale klamať nesmie,“ odpovedal Bugár. Žiačka Katarína sa zaujímala aj o to, prečo sa cesty opravujú len pred voľbami a pred predsedníctvom SR v Rade EÚ. „Pred voľbami sa chcú politici ľuďom páčiť,“ vysvetlil Danko a priznal, že opravovať by sa malo častejšie.

Žiaci sa pýtali ministra Plavčana, prečo nemajú nové učebnice, ako vláda motivuje vysokoškolákov, aby neodchádzali za lepšou prácou do zahraničia a aj na to, prečo nemáme vzdelávanie na Slovensku zadarmo. Minister povedal, že vzdelávanie je zadarmo, i keď mnohé pomôcky si musia žiaci platiť sami. Otázka o migrácii za prácou Plavčana zaskočila, no on to posunul na zamestnávateľov, ktorí sú podľa neho zodpovední za to, že vyššie platy v zahraničí sú pre mladých lákavé.

„Ja dúfam, že sa aj takí mladí domov na Slovensko vrátia,“ dodal Plavčan. Podľa ministra by sme nemali chcieť, aby sa zo slovenského jazyka vytratil ypsilon. „Je to naše kultúrne dedičstvo, je to naša tradícia. Jazyk sa i napriek tomu za tie roky zmenil. Pribudli nové slová z iných jazykov,“ vysvetlil Plavčan. Bugár dodal, že i napriek maďarskej národnosti by sa slovenčiny nevzdal.

Deti prišli s desiatkami návrhov, ako zlepšiť slovenské školstvo. Medzi nimi bolo napríklad začínať školu neskôr, aby sa mohli vyspať, hodina futbalu denne, zrušiť školu, zdravé bufety, aby mohli nosiť do školy tablet, mať doma povinne domáce zvieratko a ten, kto donesie odpadky do lesa, aby bol trestaný.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter PlavčanRobert Fico
Firmy a inštitúcie DUK Detská univerzita Komenského