Delegáciu na Valné zhromaždenie OSN povedie prezident Kiska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Andrej Kiska
Slovenský prezident Andrej Kiska. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 30. augusta (WebNoviny.sk) – Slovenskú delegáciu na úvodnej časti 71. zasadnutia Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov, ktoré otvoria 13. septembra v New Yorku, povedie prezident Andrej Kiska.

Jeho zástupcami by mali byť minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a stály predstaviteľ SR pri OSN František Ružička. Návrh dnes odsúhlasila vláda. Kiska vo svojom vystúpení predstaví pozície Slovenska k riešeniu zásadných otázok v oblasti udržiavania medzinárodného mieru a bezpečnosti, reakcie na aktuálne výzvy, dodržiavania ľudských práv, princípov demokracie a posilnenia úlohy

Popri všeobecnej rozprave sa tradične uskutočňujú sprievodné podujatia na vysokej úrovni venované prioritným témam v agende OSN. Tento rok sa stretnutia budú venovať migrácii a utečeneckej kríze, boju proti klimatickej zmene, úlohe a postaveniu žien a detí či mikrobiologickej rezistencii. Jedným z hlavných podujatí bude zasadnutie Valného zhromaždenia na vysokej úrovni k masovému pohybu utečencov a migrantov, ktoré sa uskutoční 19. septembra.

Cieľom je nájsť riešenie založené na spoločnej zodpovednosti a schopné reflektovať na migračné toky a vysídľovanie obyvateľov po celom svete. Úvodná časť 71. zasadnutia VZ OSN zároveň poskytne jedinečnú príležitosť na bilaterálne stretnutia predstaviteľov delegácie SR s prítomnými vedúcimi predstaviteľmi ostatných členských krajín s cieľom prediskutovať aktuálne zahraničnopolitické otázky ako aj bilaterálne vzťahy.

Ako pripomína návrh účasti delegácie, okrem toho, že na post generálneho tajomníka OSN kandiduje šéf diplomacie Miroslav Lajčák, Slovensko predložilo aj kandidatúru na post predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN v rokoch 2017 – 2018. Rovnako sa uchádzame o miesto v Rade OSN pre ľudské práva na funkčné obdobie 2018 – 2020, pričom voľby sa budú konať budúci rok. Taktiež máme záujem byť nestálym členom Bezpečnostnej rady OSN v rokoch 2028 – 2029.

Do predbežného programu zasadnutia zaradili 168 bodov, ktoré pokrývajú celé spektrum globálnych otázok týkajúcich sa udržateľného hospodárskeho rastu a rozvoja, udržiavania medzinárodného mieru a bezpečnosti, rozvoja v Afrike, dodržiavania ľudských práv, koordinácie humanitárnej pomoci, súdnictva a medzinárodného práva, odzbrojenia, boja proti drogám, prevencie kriminality a boja proti všetkým formám terorizmu. Post predsedu 71. Valného zhromaždenia bude zastávať stály predstaviteľ Fidži pri OSN Peter Thomson.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaFrantišek RužičkaMiroslav Lajčák
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov