V okrese Svidník chce vláda vytvoriť 1 418 pracovných miest

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V okrese Svidník chce vláda vytvoriť 1 418 pracovných miest
Zľava: Primátor Svidníka Ján Holodňák a predseda vlády Robert Fico počas tlačovej besedy po výjazdovom rokovaní 22. schôdze vlády SR vo Svidníku. Svidník, 31. august 2016. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

SVIDNÍK 31. augusta (WebNoviny.sk) – V poradí piaty Akčný plán (AP) rozvoja najzaostalejších regiónov v priebehu dvoch týždňov schválila na stredajšom výjazdom rokovaní vláda SR. Týka sa okresu Svidník, kde je cieľom znížiť nezamestnanosť vytvorením 1 418 pracovných miest do roku 2020. Dovtedy by mala do okresu prísť finančná investícia minimálne 63 miliónov eur. Z verejných zdrojov by malo byť 46 miliónov eur a 17 miliónov eur zo súkromných zdrojov. Navrhnutá výška regionálneho príspevku je 3,06 milióna eur.

Ako uviedol na tlačovej besede predseda vlády Robert Fico, najväčšia podpora 730-tisíc eur z regionálneho príspevku je určená pre centrum podpory regionálneho rozvoja a ďalších 650-tisíc eur pôjde do subjektov sociálnej ekonomiky. Podpora v tejto oblasti je určená na výrobu zámkovej dlažby v Giraltovciach a tiež podnik environmentálnej technológie, výrobu prefabrikátov v obci Rovné, výrobky z dreva v obci Kružlová, čistiareň a práčovňu v obci Vyšná Jedľová a lesné práce vo Svidníku a obci Roztoky.

„Tu sa vytvárajú práve miesta pre ľudí, ktorí nemajú kvalifikáciu, teda pre tých, ktorí majú záujem si prácu nájsť,“ uviedol Fico, podľa ktorého je potrebné sprísniť kritériá pre ľudí, ktorí nechcú pracovať. Podmienky na Slovensku sú podľa neho v tomto smere v porovnaní s inými krajinami liberálne. „Musíme dať tomu, kto odmieta práca, razantnejšie najavo, že nemá právo na tie isté služby, ktoré chceme poskytovať tým, ktorí majú záujem sa aktivovať a urobiť niečo pre to, aby si prácu našli,“ dodal premiér. Minister práce má podľa nebo pripraviť opatrenia, ktoré majú pomáhať tým, ktorí pracovať chcú.

Sezónne by prácu našli stovky ľudí

Splnomocnenec vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov Anton Marcinčin informoval, že najviac ľudí chcú vo Svidníckom okrese zamestnať v priemysle a službách, kde plánujú vytvoriť 930 pracovných miest, v cestovnom ruchu by malo pribudnúť 170 pracovných miest. Kožiarske závody v Giraltovciach plánujú zvýšenie o 150 ľudí, rovnaký počet by sa mal uplatniť aj v automobilovom priemysle pri spracovaní náhradných dielov.

V agroparku by sa pri sezónnych prácach mohlo uplatniť 300 ľudí. „Celkové odhadované číslo 1 418 miest je vysoké vzhľadom na 3 000 disponibilných uchádzačov. V každom prípade sú to čísla, ktoré vznikli z polročnej práce mesta, VÚC a vlády. Pokiaľ sa nám podarí splniť aspoň podstatnú časť tých opatrení, môžeme byť nadmieru spokojní,“ povedal Marcinčin.

Primátor Svidníka Ján Holodňák na tlačovej besede informoval, že mesto má eminentný záujem, aby sa rozširovala aj výroba v miestnom štátnom podniku na výrobu plastových okien. Podmienkou je podľa ministerstva vnútra, ktoré je jeho zriaďovateľom, rozšíriť priestory, čo umožní zvýšiť počet zamestnancov zo súčasných 15 na zhruba sto. Riešenie vidí Holodňák v možnosti zámeny pozemku ministerstva vnútra, ktorý mal slúžiť na výstavbu novej budovy pre Policajný zbor, za budovu bývalých veľkoskladov, ktorú má vo vlastníctve súkromný investor. „Zámena by bola výhodná pre obe strany, mesto aj ministerstvo,“ uviedol primátor.

Peniaze poputujú aj na opravy škôl

Predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík sa vyjadril k výstavbe rýchlostnej cesty R4, ktorá má byť podporným mechanizmom na rozvoj nielen okresu Svidník, ale aj susedného Stropkova. Spojiť má Prešov so Svidníkom a cez Duklu s Poľskom, ale v rámci Via Karpatia má tvoriť aj napojenie do pobaltských krajín. Podľa Chudíka sa v tomto smere po dvadsiatich rokoch ničnerobenia ľady pohli výrazne dopredu. Určilo sa definitívne trasovanie s tým, že po obec Lipníky povedie plný profil trasy, ďalej iba polovičný.

V prvom rade ale podľa neho je potrebné dokončiť obchvat Prešova. „Momentálne sme pred stavebným povolením prvej časti obchvatu. To, čo aktuálne nie je priaznivé pre R4, sú finančné prostriedky, ktoré bude potrebné zháňať zo štátneho rozpočtu alebo iných zdrojov. Sú aj návrhy na to, aby sa to riešilo iným spôsobom,“ uviedol Chudík.

V rámci regionálneho príspevku sumou 150-tisíc eur podporia aj podnikateľský inkubátor v Giraltovciach. Za 355-tisíc eur sa dočká rekonštrukcie „Bosákova škola“ v obci Okrúhle, v obciach Lúčka a Ladomírka vzniknú športovo-oddychové centrá a plaváreň v Giraltovciach.

Na tréningové centrá pri sociálnych podnikoch v okrese vláda vyčlenila 110-tisíc eur, na farmárske domy vo Svidníku a Giraltovciach pôjde 200-tisíc eur, na rekonštrukciu základných škôl je určených 270-tisíc eur a na regionálne centrá vzdelávania, vybavenie dielní pre žiakov a rekvalifikačné kurzy na SSOŠ Giraltovce a SOŠT Svidník poputuje 230-tisíc eur. Ďalších 210-tisíc eur je určených na triedenie komunálnych odpadov vo Svidníku a 135-tisíc eur vláda vyčlenila na vybudovanie domova sociálnych služieb v Okrúhlom a denný stacionár v obci Nižný Mirošov.

V okrese je dlhodobo vysoká nezamestnanosť

Zákon o podpore najmenej rozvinutých okresov zaviedol podľa Fica systémové prístupy k regiónom, kde je miera nezamestnanosti vyššia ako je priemer na Slovensku. Momentálne doň spadá 12 okresov. Zákon predpokladá, že vláda do 15. septembra v každom z okresov schváli akčný plán. V priebehu posledných dvoch týždňov schválila vláda akčné plány v okresoch Sabinov, Sobrance, Trebišov, Vranov n/Topľou a Svidník.

V stredu 7. septembra sa uskutočnia hneď dve výjazdové rokovania v Poltári a vo Veľkom Krtíši a 13. a 14. septembra sú naplánované rokovania v Revúcej a Rožňave. „Je dohoda medzi koaličnými partnermi, že po absolvovaní všetkých dvanástich výjazdových rokovaní sa s veľkou pravdepodobnosťou rozšíri pôsobnosť tohto zákona na ďalšie okresy, lebo niektoré z nich boli blízko k tomuto kritériu. Dá sa teda očakávať, že budeme pokračovať v rozširovaní tohto zákona,“ informoval premiér.

Dôvodom zaradenia Svidníckeho okresu medzi najmenej rozvinuté okresy je dlhodobo evidovaná vysoká miera nezamestnanosti. V rokoch 2013 až 2015 sa pohybovala priemerne medzi 21,92 a 19,38 percenta, kým za rovnaké obdobie bola na Slovensku medzi 13,5 a 10,63 percenta. V júni tohto roku bola miera evidovanej nezamestnanosti na úrovni 17,5 percenta. Dlhodobo vysoká nezamestnanosť je podľa AP spôsobená špecifickými faktormi a dopadmi hospodárskej a sociálnej politiky, hlavne nedostatočne rozvinutou technickou infraštruktúrou územia ako prihraničného okresu, nevhodnou kvalifikáciou pracovnej sily, odchodom mladej kvalifikovanej sily z okresu, nedostatočne rozloženou miestnou ekonomikou slabo využívajúcou miestne zdroje a nerozvinutou štruktúrou vzdelávacích inštitúcií.

Okres Svidník sa nachádza v severovýchodnej časti Slovenska a na severe susedí s Poľskom. „Táto periférna poloha výrazne negatívne ovplyvňuje rozvoj okresu, ale zároveň do budúcna môže byť zdrojom jeho atraktivity,“ uvádza sa v akčnom pláne. Okres sa nachádza v priemyselne najmenej rozvinutej oblasti severovýchodného Slovenska, vzdialenej od priemyselných centier. Priemyselnú základňu reprezentuje nízky počet podnikov so zameraním na odevný, strojársky, drevársky, kožiarsky a spracovateľský priemysel, ktoré sa nachádzajú hlavne v jediných dvoch mestách okresu – Svidník a Giraltovce. Okrem nich okres tvorí 66 obcí, pričom vyše tisíc obyvateľov majú iba dve – Kračúnovce a Ladomirová. Väčšina obcí má nízky počet obyvateľov. V okrese klesá počet trvale bývajúceho obyvateľstva, pričom rastie najmä počet starých ľudí v poproduktívnom veku.

V okrese dlhodobo klesá podiel poľnohospodárstva na celkovej produkcii, zamestnanosti a investíciách a tým sa znižuje jeho vplyv na rozvoji vidieka. Poľnohospodárstvo má predpoklady zamestnávať na vidieku ľudí, ktorí len s ťažkosťami nachádzajú pracovné uplatnenie na pracovnom trhu, no svoj potenciál podľa AP využíva nedostatočne. Na ústupe je aj pridomové hospodárstvo, chýbajú poľnohospodárske odbytové združenia. Riešením je podľa materiálu podpora mladých farmárov, rodinných a malých fariem a spracovateľského a potravinárskeho sektora.

Dlhodobým konkurentom sú výrobky z Poľska

Dlhodobým konkurentom domácich výrobcov potravín sú pritom farmári a obchodníci s potravinami z Poľska, kde je dotačná politika (nižšia DPH) odlišná od politiky na Slovensku. Ako uvádza AP, pri predaji poľnohospodárskych produktov, podobne ako aj v oblasti spotrebného tovaru, stavebného materiálu, predaja PHM hrá dôležitú úlohu cena, ktorá je v Poľsku nižšia ako na území regiónu. Vzhľadom na blízkosť obchodných centier od územia okresu sa finančné zdroje a kúpna sila presúva do Poľska a miestna ekonomika stráca na sile.

Územie okresu ale predstavuje značný potenciál pre rozvoj rekreácie a cestovného ruchu. Pre turistický ruch sú príťažlivé nielen prírodné hodnoty, ale tiež vzácne kultúrne pamiatky – drevené cerkvi, ktorých je na území okresu 11. Z nich dve – v Bodružali a Ladomirovej sú zapísané v Zozname svetového dedičstva UNESCO. Významným historickým miestom je Dukliansky priesmyk a Údolie smrti, kde sa odohrali rozhodujúce oslobodzovacie boje počas druhej svetovej vojny. Nedostatkom cestovného ruchu ale je slabá infraštruktúra v podobe stravovacích a ubytovacích kapacít, absencia animačných a sprievodcovských kapacít, chýbajúceho koncepčného marketingu. Riešením je podľa akčného plánu rozvoja okresu Svidník vytvorenie klastra cestovného ruchu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anton MarcinčinPeter ChudíkRobert Fico
Firmy a inštitúcie Vláda SR