Danko na rokovacom poriadku trvá, SaS vyzval k diskusii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej danko
Predseda NR SR Andrej Danko počas rokovania mimoriadnej 8. schôdze Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády SR. Bratislava, 6. júl 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 31. augusta (WebNoviny.sk) – Opozičná strana SaS ako jediná dodnes nepriniesla predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi (SNS) žiadne pripomienky na zmeny návrhu zákona o rokovacom poriadku. Povedal to v stredu na tlačovej besede po rokovaní poslaneckého grémia predseda parlamentu Danko. Vyzval opozičnú stranu SaS, aby dnes priniesla svoje návrhy na zmeny.

„Urážka, hystéria a nepríjemné útoky. Teatrálna politika chaosu bez zodpovednosti. Aby sála NR SR bola výkvetom, aby ste pri sledovaní videli diskusiu, úctu a diskusiu, ako meniť zákony. To sa z NR SR stratilo a ja to chcem prinavrátiť.“ Parlament je podľa Danka to najsvätejšie miesto, kde vznikajú tie najlepšie zákony, ktoré pomôžu ľuďom. Podľa neho Národná rada SR prechádza vývojom a zmeny v rokovacom poriadku sú potrebné. „Nevieme si ctiť výkonnú, zákonodarnú a súdnu moc. Po posledných schôdzach národná rada dospela k stavu, keď treba niečo urobiť s teátrami v sále,“ povedal Danko. Stojí si za názorom, že parlament má byť miestom, kde sa prijímajú zákony, ktoré menia ľuďom život.

Danko dostal od opozičných poslaneckých klubov viaceré návrhy na zmeny, ktoré mohli do návrhu zakomponovať. Jedinou stranou, ktorá nepriniesla žiadny návrh, je Sloboda a Solidarita. Preto je ochotný počas dnešného dňa viesť konštruktívnu diskusiu so stranou SaS. Viaceré zmeny podľa Danka môžu nastať ešte v druhom čítaní návrhu v parlamente na septembrovej schôdzi.

Je si vedomý toho, že nie všetky zmeny sa budú páčiť všetkým. Opozícií sa nepáči napríklad to, že poslanci nebudú mať rovnaký rečnícky čas ako členovia vlády. Opozícia sa podľa Danka však nemôže vyhrážať, že rokovací poriadok nebudú i napriek jeho platnosti rešpektovať. „Nemôžem ich vykázať zo sály,“ povedal Danko.

Na poslaneckom grémiu sa zúčastnila za SaS aj podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová. Vyjadrila sa, že sa Danko uchýlil až k zastrašovaniu. Povedala, že žiadal od nej písomnú záruku, podľa ktorej sa zaviaže stíhať svoju funkciu naplno aj po pôrode. „Pýtal som sa jej, v akom režime je pripravená pracovať,“ vysvetlil Danko s tým, že ju čoskoro po pôrode čakajú mamičkovské povinnosti. „Moja otázka bola, či s ňou môžem rátať v rozpise služieb,“ povedal Danko. „Ja pripravujem vedenie schôdze NR SR a takú otázku za osobnú nepovažujem.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoLucia Ďuriš Nicholsonová
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky