Zmenu rokovacieho poriadku treba, tvrdia koaliční poslanci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 4. septembra (WebNoviny.sk) – Novela rokovacieho poriadku, ktorú pripravil predseda Národnej rady SR Andrej Danko, je nevyhnutná, návrh však ešte počas rokovaní prejde zmenami a nebude platiť v súčasnej podobe. V relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal poslanec Miroslav Číž (Smer – SD), podľa ktorého Slovensko nemôže rezignovať na politickú kultúru.

„To, čo sa dialo v parlamente v poslednej dobe, bolo neúnosné. Aby sme mohli pracovať, potrebujeme novelu,“ vyhlásil s tým, že predseda parlamentu potrebuje efektívne nástroje, aby mohol zvládnuť nedisciplinovaných poslancov. Zároveň potvrdil, že vládna koalícia je pripravená rokovať o zmysluplných návrhoch na zmenu tejto novely.

Podobne sa vyjadril aj koaličný poslanec Gábor Gál (Most-Híd), podľa ktorého je nutné postaviť mantinely a zamedziť tak obštrukciám, ktoré nemajú zmysel. „Dospeli sme do takej situácie, že sa tam nedá rokovať, parlament nemôže fungovať,“ konštatoval Gál. Dodal, že aj Most-Híd má k novele určité pripomienky. „Novela sa ešte bude meniť, nebude platiť v podobe, aká je teraz,“ uviedol.

S novelou rokovacieho poriadku nesúhlasia opoziční poslanci. Natália Blahová (SaS) tvrdí, že novela je nebezpečná, nezmyslená, nevykonateľná a protiústavná. Danko podľa nej postavil opozíciu pred hotovú vec, keďže prípravu novely s ňou neprediskutoval. Opozície preto už navrhla vytvorenie pracovnej skupiny, ktorá by o tomto dokumente rokovala.

Búrlivejšia situácia v parlamente súvisí podľa Blahovej aj s neochotou koalície hovoriť o problémoch akými sú korupcia a podvody. „Najprv musíme byť právny štát, až potom príde kultúra, aj parlamentná,“ myslí si.

Opozičný poslanec Richard Vašečka (OĽaNO-NOVA) je presvedčený, že novela rokovacieho poriadku má prekryť iné problémy, pričom vyjadril názor, že kultúrnosť krajiny nie je len o slušnom vyjadrovaní sa v parlamente. Poukázal tiež na skutočnosť, že novelu pripravil Andrej Danko, ktorý doteraz nebol ani len poslancom. „Teraz je predsedom a mení rokovací poriadok v rozsahu, aký tu ešte nebol,“ uzavrel Vašečka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoGábor GálMiroslav ČížNatália BlahováRichard Vašečka
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky