Opozícia chce Kaliňákovu hlavu, chystá posledný protest

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pred Ficovým bytom sa zišli davy ľudí na protest proti Kaliňákovi
Červená karta pre ministra vnútra Roberta Kaliňáka a účastníci protestu proti ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi pred rezidenciou Bonaparte. Protest zorganizovali opozičné strany SaS a OĽaNO. Bratislava, 20. jún 2016. Foto: SITA/Monika Zaťková

BRATISLAVA 4. septembra (WebNoviny.sk) – V pondelok sa uskutoční posledný protest pred bytovým komplexom Bonaparte v Bratislave, kde býva premiér Robert Fico.

Opoziční poslanci NR SR za SaS a OĽaNO, ktorí protesty od začiatku leta organizujú, v tom vidia zmysel. Protesty za odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka pre kauzu Bašternák pred bytovým komplexom Bonaparte v Bratislave a v Martine budú pred septembrovou schôdzou NR SR poslednými, ktoré opozičné politické strany zorganizujú. Na konci schôdze sa totiž poslanci pokúsia o vyslovenie nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi.

Protesty odštartovali po tom, keď podľa opozície predseda NR SR Andrej Danko zmaril rokovanie o kauzách ministra Kaliňáka v parlamente. Zakázal diskusiu, a tak sa poslanci rozhodli ísť do ulíc.

Opozícia bude vo svojich snahách pokračovať

„Prepojenia ministrov Smeru i premiéra Fica s ľuďmi podozrivými z daňových podvodov svedčia o stupňujúcej sa beztrestnosti a arogancii vlády. Vrcholom bolo, keď polícia obvinila prokurátora, ktorý mal vyšetrovať ministra Kaliňáka. Minister Kaliňák je priamo nadriadený policajnému zboru a len málokto uverí, že obvinenie prokurátora nebolo účelové,“ tvrdí poslankyňa NR SR pre agentúru SITA za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO-NOVA) Veronika Remišová. Podľa nej sa na Slovensku objavujú spôsoby, ktoré tu boli za vlády Vladimíra Mečiara.

„Štátna pošta odmietla distribuovať noviny s vysvetlením kauzy s absurdným dôvodom, že sa nestotožňuje s obsahom novín. To je cenzúra, akú poznáme z čias totality,“ poznamenala. Z týchto organizovaných útokov na hnutie OĽANO-NOVA dedukuje, že protesty boli úspešné a aktéri káuz sú nervózni. „A to je dobre, pretože donekonečna sa nedá tolerovať beztrestnosť nepoctivých politikov.“

V snahách o odvolanie ministra vnútra bude hnutie pokračovať. Minister Kaliňák podľa nej už dávno nemal byť vo svojej funkcii. „Slušní politici odstupujú pri menších pokleskoch, ako sú zlyhania pána Kaliňáka. Poľský minister dopravy odstúpil kvôli luxusným hodinkám, ktoré neuviedol v povinnom majetkovom priznaní. Pre ministra, u ktorého sa zistia také prepojenia ako u ministra Kaliňáka, je jedinou budúcnosťou odchod z vlády a odchod z politiky,“ uzavrela.

Fico by sa mal vysťahovať

Podľa opozície by mal predseda vlády Robert Fico odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka, pretože obchodoval s podnikateľom Ladislavom Bašternákom, ktorý je podozrivý zo spáchania daňových podvodov. Zároveň od Fica požadujú, aby sa vysťahoval z bytového komplexu Bonaparte, pretože bol postavený za peniaze z daňových podvodov. Fico má navyše podľa opozície v komplexe zvýhodnené nájomné, čo považujú za úplatok.

Opoziční politici tiež odôvodňujú organizovanie demonštrácií tým, že im vládna koalícia zabránila prerokovať tieto záležitosti na pôde parlamentu. Mimoriadne schôdze o vyslovení nedôvery Kaliňákovi aj Ficovi zvolané na začiatku leta totiž presunuli až na koniec riadnej septembrovej schôdze. Opozičné subjekty v tom vidia obmedzovanie možnosti vykonávať mandáty svojich poslancov a tým aj porušenie ústavy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoLadislav BašternákRobert FicoRobert KaliňákVeronika Remišová