Čestná stráž stráži štátne symboly v parlamente

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
čestná stráž
Čestná stráž Ozbrojených síl SR počas slávnostného ceremoniálu nástupu v Národnej rade SR. Bratislava, 6. september 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 6. septembra (WebNoviny.sk) – Na utorňajšom nástupe čestnej stráže Ozbrojených síl SR, ktorá bude strážiť štátne symboly umiestnené vo vestibule NR SR počas oficiálnych rokovaní od rána do večera, sa zúčastnili najvyšší predstavitelia štátu, chýbal však prezident Andrej Kiska. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) zdôraznil, že zatiaľ je to len na skúšku.

Danko poďakoval ministerstvám kultúry a obrany

Danko po slávnostnom nástupe vojakov na krátkom brífingu vyzdvihol dôležitosť stráže. „Ukazujeme, že je treba trvať na národnej hrdosti i rešpektovaní národnostných menšín, že si treba jeden druhého ctiť a že netreba zabudnúť na históriu, ktorá nám pomáha poučiť sa a ktorá nás aj upozorňuje na chyby našich predkov,“ povedal Danko.

Poďakoval za spoluprácu ministerstvu kultúry, ako aj rezortu obrany. „Podarilo sa nájsť priestor na to, aby boli v priestoroch národnej rady vojaci v dobových uniformách z roku 1848. Uniformy oživil generál Janko Repaský,“ povedal Danko s tým, že je jeho ambíciou vniesť do parlamentu česť, úctu a dôstojnosť.

Stráž budú držať vo dvojiciach

Čestná stráž bude počas schôdze NR SR strážiť štyri štátne symboly. „Ide nám o to, aby tu boli základné symboly štátu k nahliadnutiu. Aby toto miesto bolo národným oltárom. Takto chceme oživiť národné povedomie,“ vysvetlil. Hoci stráž je v NR SR zatiaľ iba na skúšku, podľa Danka to patrí k imidžu každého parlamentu.

Slovenská republika má štyri štátne symboly. Tri z nich sa nachádzajú vo vestibule Národnej rady SR – štátny znak SR, štátna vlajka a štátna pečať. Okrem nich patrí k štátnym symbolom aj štátna hymna.

Predseda NR SR Andrej Danko o čestnú stráž podľa informácií agentúry SITA požiadal ministra obrany Petra Gajdoša (nominant SNS), ktorý mu vyhovel. Každý pracovný deň počas zasadnutí zákonodarného zboru sa budú pri štátnych symboloch striedať šiesti príslušníci čestnej stráže.

Stráž budú držať vo dvojiciach. Striedať sa budú po hodine. Každých 20 minút si dvojica držiaca stráž vymení miesto. Spolu s vojakmi bude v parlamente prítomný aj jeden veliaci poddôstojník. Príslušníci čestnej stráže budú ozbrojení, ale nebudú mať muníciu. Pri sebe budú mať chrómovú samonabíjaciu pušku vzor 52/57 a ich veliteľ šabľu vzor 98.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoAndrej Kiska
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky