Ficova vláda podľa Bugára plní program do bodky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Béla Bugár, Robert Fico
Zľava: Predseda strany Most-Híd Béla Bugár s premiérom a šéfom Smeru-SD Robertom Ficom. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 7. septembra (WebNoviny.sk) – Vláda podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára plní do bodky svoj program. Ako povedal na tlačovej besede, výsledok práce vlády na septembrovej schôdzi parlamentu vidno. „Vláda predložila 26 zákonov a viacero medzinárodných zmlúv. Vláda teda podľa neho plní legislatívny plán. Legislatívny proces trvá dva mesiace. Nie je teda pravda, že vláda nerobila a nie je pripravená na vládnutie,“ zdôraznil.

Kritika opozičných návrhov zákonov

Opozícia síce podľa Bugára podáva množstvo návrhov zákonov, ale podľa neho otázka je, aká je ich kvalita. Upozornil na jeden návrh, ktorý do v súčasnosti platného zákona dopĺňa len jedno slovo.

Poslanec NR SR za Most-Híd Gábor Gál uviedol, že v strane prečítali všetky opozičné návrhy zákonov. „Legislatívne sú veľmi mizerné. Spravili by veľkú neplechu,“ vyhlásil s tým, že už dávnejšie navrhoval, aby poslanecké návrhy zákonov museli tiež ísť do pripomienkového konania.

Podľa neho ak niekto chce, aby jeho návrh v NR SR prešiel, musí mať väčšinu. „Na to však treba rokovať. Teraz je rokovaní málo. Možno poslanci rezignovali alebo nechcú, aby im návrhy prechádzali. Je niekoľko opozičných návrhov, ktoré by sme vedeli podporiť,“ poznamenal.

Most-Híd je pripravený hovoriť o zmenách v rokovacom poriadku

Most-Híd mal pred voľbami podľa Bugára tri priority. Jednou z nich je právny štát. „Ministerka spravodlivosti predložila návrhy, ktoré posilňujú právny štát. Ide o protischránkový zákon alebo návrhy urýchľujúce súdne konanie,“ uviedol. Bugár je zároveň spokojný, že valorizácia dôchodkov sa zmení a budú vyššie minimálne o osem eur. Pripomenul, že Most-Híd minulý rok kritizoval zvýšenie dôchodkov o 1,20 eura.

Podľa Gála Most-Híd nie je spokojný s predloženými zmenami v rokovacom poriadku a preto bude predkladať v druhom čítaní návrhy na zmeny. „O zmenách v rokovacom poriadku sa diskutuje niekoľko mesiacov. Ja i Peter Kresák sme dali viacero pripomienok, pričom väčšina bola akceptovaná. Rovnakú možnosť mali aj opoziční poslanci. Nie je teda pravda, že opozícia nemohla návrh pripomienkovať,“ uviedol.

Most-Híd napríklad chce, aby sa poslanec mohol do rozpravy prihlásiť písomne aj ústne, teda ku každému návrhu by mohol vystúpiť dvakrát. V predloženom návrhu Andreja Danka môže poslanec vystúpiť v rozprave len raz. Most-Híd je pripravený hovoriť aj o časovom intervale, koľko by poslanci mohli v rozprave vystupovať.

Podľa vládnej strany by poverený poslanec, ktorý vystupuje za poslanecký klub, mohol mať väčší časový priestor. Most-Híd je tiež ochotný hovoriť, či aj podpredsedovia NR SR by nemali byť časovo ohraničení pri vystúpeniach rovnako ako ostatní poslanci NR SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Béla BugárGábor GálPeter KresákRobert Fico
Firmy a inštitúcie Most-HídSMER-SDSNS Slovenská národná stranaVláda SR