Postup úradov v kauze zneužívania bol štandardný, tvrdí Fico

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Predseda vlády SR Robert Fico počas rokovania 17. schôdze vlády SR. Bratislava, 17. august 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 12. septembra (Webnoviny.sk) – Premiér Robert Fico podľa vlastných slov cez víkend hovoril s ministrom práce Jánom Richterom (Smer-SD) a zároveň boli na ministerstve „významné porady“ v súvislosti s údajne znásilneným 14-ročným dievčaťom z resocializačného zariadenia v Galante. V pondelok v parlamente to pre médiá uviedol premiér Fico. Postup tých, ktorí sa v tejto veci majú vyjadrovať, považuje predseda vlády za absolútne štandardný.

„Určite viete, že cez víkend z objektívnych dôvodom mnohí ľudia neboli tam, kde mali byť. Teraz hovorím predovšetkým o samotnom zariadení, ľudia boli na výlete,“ povedal Fico k medializovanému prípadu. Podľa vlastných slov počas víkendu aj dnes ráno hovoril s ministrom Richterom. „Je potrebné, aby sa minimálne preverilo, či toto súkromné zariadenie spĺňa všetky podmienky akreditácie. Minister ma ubezpečil, že pokiaľ nájdu akékoľvek pochybenia tohto súkromného zariadenia, tak akreditáciu odoberú,“ vyhlásil Fico.

Pokiaľ ide o súčinnosť s orgánmi činnými v trestnom konaní, treba podľa neho poskytnúť maximálnu súčinnosť, keďže sa hovorí o vážnych podozreniach z trestnej činnosti. „Na rozdiel od opozície, ktorá ako obyčajne mlátila prázdnu slamu a strašila, celý víkend všetci pracovali. Dnes ráno boli významné porady na ministerstve práce. Na ľudskoprávnom výbore poskytuje minister práce Richter ďalšie detaily. Rovnako očakávam vyjadrenia orgánov činných v trestnom konaní. Ja považujem postup tých, ktorí sa v tejto veci majú vyjadrovať, za absolútne štandardný,“ uzavrel premiér.

Poslankyňa SaS Natália Blahová prípad údajného znásilnenia neplnoletého 14-ročného dievča zverejnila v piatok 9. septembra večer na základe listinných dôkazov – trestných oznámení, lekárskych nálezov a písomných výpovedí ďalších svedkov na svojom blogu v príspevku nazvanom „Requiem pre znásilnené dievčatá“ na webstránke Denníka N https://dennikn.sk/blog/requiem-pre-znasilnene-dievcata/?ref=top. V tomto centre boli podľa poslankyne aj iné znásilnenia a útoky. Blahová odmietla zverejniť mená útočníkov, údajne dvoch zamestnancov zariadenia – jedného už bývalého, a aj obetí. Obete chce chrániť a zároveň nechce vyvolať lynčovanie možných páchateľov. Zariadenie nie je štátne, no má akreditáciu. O prípady tyranských praktík na chovankyniach jedného z resocializačných zariadení sa zaujíma aj prezident SR Andrej Kiska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaNatália BlahováRobert Fico