Kaliňák požiadal Bratislavčanov, aby opustili mesto

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kaliňák požiadal Bratislavčanov, aby opustili mesto
Minister vnútra Robert Kaliňák by bol radšej, keby Bratislavčania využili predĺžený víkend a opustili mesto. Foto: Foto: SITA/Peter Rusko

BRATISLAVA 14. septembra (WebNoviny.sk) – Bratislavu čakajú v piatok 16. septembra počas neformálnej schôdzky lídrov 27 členských krajín EÚ mimoriadne masívne bezpečnostné opatrenia. Na stredajšej tlačovej besede to avizoval minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Ako dodal, v piatok bude nasadených suverénne najviac bezpečnostných zložiek v histórii Slovenska, konkrétne niekoľko tisíc policajtov, vojakov či hasičov. Kaliňák upozornil, že už avizované uzávierky ciest treba vnímať flexibilne a upozornil, že bezpečnostné zložky majú pokyn riešiť akékoľvek podozrenie či nezvyčajné správanie.

Kaliňák požiadal verejnosť, aby ak je to čo i len trochu možné, odložila cestu do hlavného mesta. Obyvateľov Bratislavy zároveň poprosil, aby ak môžu využiť predĺžený víkend, radšej odišli z Bratislavy. „Zjednoduší to situáciu aj im, aj nám,“ dodal Kaliňák.

Bezpečnostné opatrenia sa podľa šéfa rezortu vnútra odzrkadlia aj na vedľajších cestách, kde budú policajti tiež zabezpečovať plynulosť cestnej premávky. Kaliňák zároveň upozornil, že avizované uzávierky ciest treba vnímať flexibilne, keďže bezpečnostná situácia sa môže vyvíjať každú hodinu, minútu. To, odkedy a na ako dlho budú uzavreté cesty, záleží napríklad od toho, či delegácie priletia skôr, respektíve neskôr, ako je naplánované. „Ak sa hovorí, že obchvat bude uzavretý od 8:00, neznamená to, že 7:55 sa bude dať ešte prejsť,“ vysvetlil minister.

Kaliňák verejnosti takisto neodporúča testovať, či bezpečnostné opatrenia naozaj fungujú. Bezpečnostné zložky majú totiž pokyn riešiť akékoľvek podozrenie či nezvyčajné správanie. V tejto súvislosti priznal, že na piatok je avizovaná jedna protestná akcia, a to organizácie Greenpeace. Ak by sa vyskytli iné protestné akcie, budú kvalifikované ako narušenie verejného poriadku. „Všetky veci budú posudzované prísnejšie, ako býva zvykom,“ skonštatoval Kaliňák.

Pokiaľ ide o ďalšie opatrenia, ktoré sa môžu dotknúť ľudí, minister vnútra informoval, že areál Bratislavského hradu bude uzavretý celý deň. Takisto určité obmedzenia čakajú aj na ľudí, ktorí bývajú v blízkosti Hradu. Pre bezpečnosť však nemôže dať bližšie informácie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Kaliňák