Reakcie na rozhodnutie Daniela Lipšica vzdať sa mandátu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Daniel Lipšic
Predseda hnutia NOVA a poslanec parlamentu za stranu OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic počas tlačovej besedy na tému: Vzdanie sa mandátu poslanca v dôsledku tragickej dopravnej nehody, pri ktorej v pondelok 19. septembra večer zrazil chodca. Chodec na následky zranený v nemocnici zomrel. Bratislava, 22. september 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 22. septembra (WebNoviny.sk) – Poslanec NR SR za OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic sa rozhodol podľa svojho najlepšieho svedomia, myslia si poslanci za stranu Sloboda a Solidarita. Lipšicovo vzdanie sa poslaneckého mandátu považujú za krok, ktorý by mal byť príkladom aj predstaviteľom slovenskej vlády.

„Rozhodnutie Daniela Lipšica je rozhodnutím jeho svedomia, nám nezostáva iné, len to zobrať na vedomie. Tento krok by si zvlášť mohol všimnúť minister vnútra Robert Kaliňák a obyvateľ Bašternákovho bytu Robert Fico,“ uviedla v stanovisku liberálov hovorkyňa strany Katarína Svrčeková.

Bugár okomentoval rozhodnutie Lipšica jednou vetou

Rozhodnutie Lipšica podľa predsedu poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richarda Vašečku ukazuje, ako sa mení politická kultúra. Ako povedal Vašečka vo štvrtok pre agentúru SITA, politická kultúra sa nemení nezmyselnými zmenami rokovacieho poriadku, ale skôr morálnymi gestami, ktoré chýbajú v našej politike.

„Je mi osobne ľúto, že sa tak rozhodol. Snažil som sa mu povedať, že sa nemusí vzdať mandátu. Stretol som sa so stovkami reakcií, aby sa nevzdával,“ povedal Vašečka. Podľa neho sú na Slovensku ľudia, ktorí sa držia v politike zubami a nechtami. Lipšic ukázal, že je iný.

Lipšic sa vzdá poslaneckého mandátu k 30. septembru. V parlamente ho nahradí občiansky aktivista zo Žiliny Ján Marosz. Ten pôsobí ako podpredseda občianskeho združenia Proti korupcii. Rozhodnutie Lipšica v tejto ťažkej osobnej situácii je podľa predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára chlapské. Takto jednou vetou okomentoval rozhodnutie Lipšica.

Beblavý označil Lipšica za veľký formát

Poslanec NR SR Ján Podmanický (Smer-SD) pre agentúru SITA povedal, že to, čo sa stalo Lipšicovi, je nočná mora každého vodiča. „Vzdanie sa mandátu je jeho rozhodnutím a vzhľadom na situáciu je celkom pochopiteľné a logické,“ uviedol.

Ak je Lipšic vinný, je podľa poslanca NR SR Milana Uhríka (Ľudová strana Naše Slovensko) logické, že sa vzdal mandátu. „Náš poslanec Andrej Medvecký sa vzdal mandátu, aj keď nebol uznaný vinným,“ povedal pre agentúru SITA Uhrík.

Podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak si rozhodnutie Lipšica váži. „Myslím, že sa rozhodol správne,“ povedal pre agentúru SITA.

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý označil Lipšica za veľký formát. „Vzdáva sa poslaneckého mandátu, pretože podľa vlastných slov za súčasných okolností by ho nevedel vykonávať naplno. Riadi sa teda záujmom občanov. Akokoľvek sme sa v niektorých veciach nezhodli, v parlamente bude veľmi chýbať,“ napísal Beblavý na sociálnej sieti s tým, že Lipšic bude chýbať pre svoju kombináciu inteligencie a odvahy. „Verím, že sa raz do verejnej služby vráti,“ dodal.

„Predseda NR SR Andrej Danko, rešpektuje rozhodnutie pána Lipšica,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa predsedu parlamentu Eva Kliská.

Lipšic je podľa politologičky uveriteľný v tom, že ani on sám nevie, či sa vráti do politiky

Lipšicovo rozhodnutie je dobrý príklad a veľmi dôležitý odkaz pre celú spoločnosť. Je to odkaz, že politici musia brať zodpovednosť za všetky svoje činy a musia ukazovať vyššiu zodpovednosť a vyššiu mieru citlivosti voči svojim činom ako obyčajní občania. Myslí si to Darina Malová z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Podľa Malovej Lipšic ukázal, že vie urobiť správnu reflexiu. Je na škodu politiky, že na Slovensku je málo príkladov osobnej zodpovednosti aj za chyby svojich podriadených, za to, čo nie je dokázané, či za to, že niektorých politikov nevníma verejnosť dobre.

Lipšic je podľa politologičky uveriteľný v tom, že ani on sám nevie, či sa vráti do politiky. Všetko závisí od výsledkov vyšetrovania, zistenia miery zavinenia nehody a toho, ako si to vysporiada so svojím vlastným svedomím, myslí si Malová. Je stále relatívne mladý politik, ktorý sa môže vráti, dodala.

Odchod Lipšica je strata pre opozíciu ale svojim spôsobom aj pre koalíciu, lebo aj tá potrebuje dobrých, fundovaných kritikov a oponentov. Len takí ju dokážu posúvať ďalej, doplnila.

Žiga by na mieste Lipšica konal rovnako

Podľa podpredsedu Smeru-SD a ministra hospodárstva Petra Žigu Lipšic urobil správnu vec, keď sa rozhodol vzdať sa poslaneckého mandátu. Jeho krok by mal byť mementom aj pre politickú garnitúru, ako sa robí politika. . „Plne chápem konanie pána Lipšica a chápem jeho krok. V jeho situácií by som asi postupoval rovnako, pretože tragédia, ktorá sa stala, je mementom v jeho osobnom živote a určite by mu to spôsobovalo aj isté bariéry v politike, a tu sa snažím rozdeliť politický a osobný život,“ povedal Žiga.

Podľa neho je možno práve toto mementom, keď by sa mala aj politická garnitúra zamyslieť nad tým, akým spôsobom by sa mala robiť politika. „Pamätám si aj v tomto parlamente aj v predchádzajúcich vládach, že sa politika robila korektne. Na politickom ringu sme si to rozdali, ale nikdy sme do toho nezaťahovali rodinné vzťahy ani osobný život. Možno aj kolegovia z opozície by sa mali zamyslieť. Je to tragédia a myslím, že pán Lipšic následne urobil správnu vec,“ dodal.

A hoci opozícia dáva Lipšica ako príklad premiérovi Robertovi Ficovi a ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi, Žiga by tieto prípady neprirovnával. „Asi nechceme porovnávať spolitizovanú kauzu Bašternák s ľudskou tragédiou, ktorá sa stala pri autonehode,“ uzavrel minister.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoDaniel LipšicJán MaroszJán PodmanickýKatarína SvrčekováMilan KrajniakMiroslav BeblavýRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky