Tomanová hovorila o Čistom dni s námestníkom prokurátora

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viera Tomanová
Viera Tomanová Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 22. septembra (WebNoviny.sk) – Situácia detí umiestnených v resocializačnom zariadení Čistý deň bola témou dnešného stretnutia komisárky pre deti Viery Tomanovej s námestníkom generálneho prokurátora pre trestný úsek Petrom Šufliarskym.

Detská ombudsmanka Petra Šufliarskeho oboznámila so skutočnosťami, ktoré zistila v prípadoch maloletých premiestnených z resocializačného zariadenia Čistý deň, uvádza sa vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca komisárky pre deti Pavol Kováč. Súdy už začali rozhodovať o premiestňovaní detí zo zariadenia v Galante.

Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek informoval komisárku pre deti, že „na jej podnet vstúpi príslušný prokurátor do každého súdneho konania vo veci premiestnenia maloletých do resocializačných zariadení“, uvádza sa vo vyhlásení z Úradu komisára pre deti. Tomanová a Šufliarsky sa na dnešnom stretnutí zhodli na tom, že práva týchto detí budú zabezpečené v plnom rozsahu.

Boli hrubo porušené práva detí

Tomanová v stredu 21. septembra informovala, že sa jej nepáči vývoj situácie v neprospech detí v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante. „Zastávam názor, že boli hrubo porušené práva detí v zmysle Dohovoru o právach dieťaťa pre nerešpektovanie najlepšieho záujmu dieťaťa a porušenia práva na vyjadrenie názoru dieťaťa vo všetkých opatreniach, ktoré sa ho týkajú,“ uviedla Tomanová v stanovisku z 21. septembra. Pred konaniami o neodkladných opatreniach a ani počas nich totiž podľa Tomanovej maloleté deti nevypočuli. Názor detí sa tak nezisťoval a ani nezohľadnil. Ombudsmanka avizovala, že bude vstupovať do súdnych konaní v záujme ochrany práv maloletých detí, na čo ju oprávňuje zákon.

O prípade údajného znásilnenia neplnoletého 14-ročného dievčaťa v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante informovala nedávno poslankyňa NR SR za SaS Natália Blahová. V tomto zariadení boli podľa poslankyne aj iné znásilnenia a útoky. Blahová odmietla zverejniť mená útočníkov, údajne dvoch zamestnancov zariadenia – jedného už bývalého, a aj obetí. Ministerstvo práce v reakcii na zverejnenie kauzy začalo v zariadení v spolupráci s Generálnou prokuratúrou SR kontrolu. Kontrola sa začala v utorok 13. septembra bez prítomnosti klientov a zamestnancov, ktorí boli až do pondelka 19. septembra na pobyte v Chorvátsku.

V súčasnosti je v zariadení 37 detí, z ktorých 33 bolo na pobyte v Chorvátsku. Opoziční poslanci medzitým upozornili na ďalšie prípady bývalých klientov a zamestnancov zariadenia, ktorí hovoria o zneužívaní chovancov. Polícia zriadila pre vyšetrovanie prípadu šesťčlenný vyšetrovací tím. Zariadenie nie je štátne, no má akreditáciu ministerstva. Akreditačná komisia odporučila ministerstvu sociálnych vecí odobrať Čistému dňu akreditáciu pre nedostatky, ktoré boli v stredisku v minulosti zistené. Deti by v takomto prípade boli premiestnené do iných zariadení. Riaditeľ resocializačného strediska Peter Tománek v súvislosti s kauzou údajného sexuálneho zneužívania jednej z klientok odmietol akékoľvek systémové zlyhanie zo strany strediska, ktoré vedie.

Emocionálna atmosféra v Galante ovplyvňuje aj správanie sa klientov

Komisárka pre deti Viera Tomanová navštívila resocializačné zariadenie Čistý deň v Galante v pondelok 19. septembra. Na stretnutí s deťmi, ktoré sú v ňom umiestnené a ich rodičmi ju deti a aj rodičia informovali, že v Čistom dni chcú zostať aj naďalej a v žiadnom prípade nesúhlasia s tým, aby zariadeniu odobrali akreditáciu. Deti sa nesťažovali ani na personál a zaobchádzanie s nimi. Rodičia detí sa minulý týždeň otvoreným listom obrátili na ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera so žiadosťou, aby Čistému dňu neodobral akreditáciu. Ich želaním je, aby deti dokončili celý resocializačný pobyt v tomto zariadení a aby neboli kamkoľvek premiestňované.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) v utorok 20. septembra na rokovaní Výboru NR SR pre sociálne veci informovala, že príslušné orgány podali návrhy na súdy vo veciach premiestnenia detí, ktoré sú v zariadení v Galante v 34 prípadoch. „V niektorých prípadoch bude musieť dôjsť k nútenému výkonu rozhodnutia. Očakávam, že v zmysle nastavených pravidiel sa budú dodržiavať. Emocionálna atmosféra v Galante ovplyvňuje aj správanie sa klientov, podľa mojich informácií nie všetci vnímajú rozhodnutie súdu o premiestnení ako svoje a nie sú s ním stotožnení, a preto budú musieť súdy konať ďalej,“ doplnila Lucia Žitňanská. Zároveň uviedla, že ministerstvo požiadalo o štandardný dohľad predsedníčku Okresného súdu Bratislava II a aj o dohľad vo veci samej.

Súdy majú svoje kompetencie, ktoré rozhodnú o umiestnení dieťaťa do zariadenia, zároveň platí, že súdy rozhodujú vo veciach tak, ako dostavajú návrhy a ministerstvo spravodlivosti môže dohliadať, aby nedochádzalo k prieťahom,“ povedala. V tomto prípade dohľad nariadený je.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Lucia ŽitňanskáNatália BlahováPeter ŠufliarskyViera Tomanová