Opozícia neodvolala Fica, koalícia podržala aj Kaliňáka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico, Robert Kaliňák
Zľava: Premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 23. septembra (WebNoviny.sk) – Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) zostáva na svojom poste. Poslancom sa ho v piatok na prerušenej 7. schôdzi parlamentu z júla nepodarilo odvolať, nedôveru mu vyjadrilo štyridsať zákonodarcov.

Poslanci vládnej koalície Smer-SD, Most-Híd a SNS, s výnimkou Štefana Zelníka, ktorý sa hlasovania zdržal, svojho ministra v kresle podržali. Pred hlasovaním sa do sály dostavil aj premiér Robert Fico, minister vnútra Kaliňák a ostatní členovia vlády, ktorí predtým v rokovacej miestnosti chýbali. V piatok sa teda nepodarilo odvolať z funkcie ani premiéra Roberta Fica, ani ministra Kaliňáka. Poslanci sa opäť stretnú až 11. októbra, keď sa začína 10. schôdza NR SR.

Kaliňák hovorí o zúfalej opozícii

Celá schôdza bola založená na absurdných klamstvách, povedal novinárom pri odchode z Národnej rady SR minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý dnes v parlamente čelil odvolávaniu. „Všetky obvinenia boli vymyslené. Ja som to tvrdil od začiatku. Indície opozície sa nepotvrdili. Sú poznačení zúfalstvom,“ povedal Kaliňák s tým, že dokonca ani Igor Matovič (OĽaNO), ktorý odvolanie ministra inicioval, nebol väčšinu rokovania v sále a chýbal aj v čase hlasovanie.

Opozícia navrhovala Ficovi vysloviť nedôveru, pretože obhajoval v parlamente Kaliňáka. „Minister vnútra počas svojho pôsobenia podporuje boj proti daňovým podvodom, vznikla Daňová kobra, ktorá tomuto štátu zachránila takmer 90 miliónov eur na nevyplatených vratkách DPH. Ministerstvo vnútra a ministerstvo financií sa pričinili v posledných rokoch o to, aby sa na Slovensku účinnejšie bojovalo s daňovými podvodmi, prijali sa nové opatrenia a nová legislatíva, čo viedlo k zvýšeniu výberu DPH o viac ako 2,5 miliardy eur,“ zdôraznil Fico v júni v Národnej rade SR.

Pred hlasovaním sa s kolegami v parlamente rozlúčil Daniel Lipšic, ktorý sa k 30. septembru vzdáva svojho mandátu. Zaželal krajine veľa úspechov a ospravedlnil sa všetkým, ktorých sa v minulosti mohli jeho slová dotknúť.

Odvolávanie presunul Danko na september

Poslanci po neúspešnom odvolávaní premiéra Fica na 9. schôdzi parlamentu pokračovali prerokovaním jediného bodu 7. schôdze NR SR, ktorým bolo vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády a ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) totiž odvolávanie Kaliňáka presunul z júla na september.

Poslanec za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Karol Galek apeloval v pléne na zdravý rozum všetkých poslancov. „Asi každému je jasné, že samovyšetrovanie nie je štandardný postup pri vyšetrovaní kauzy. Pán Kaliňák, mali by ste si uvedomiť, že minister nemôže viesť rezort, ktorý má vyšetriť kauzu, v ktorej je zapletený sám až po uši,“ odkázal ministrovi poslanec.

Opozícia chcela odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý priznal, že v októbri 2013 kúpil od Ladislava Bašternáka 16-percentný podiel v spoločnosti B.A. Haus. Na kúpu podielu v spoločnosti si Kaliňák zobral úver 500-tisíc eur od Tatra banky. Za 16-percentný podiel B.A. Haus zaplatil 430-tisíc eur. Firma B.A. Haus vlastní dva byty v objekte, kde Kaliňák býva, a kúpou mohol minister podľa vlastných slov získať kontrolu nad bytmi v susedstve. Akcionárom vo firme B.A. Haus je od roku 2008 aj niekdajší minister financií a dopravy Ján Počiatek. Bašternák je známy z kauzy nadmerných odpočtov DPH pri bytovom komplexe Five Star Residence. Objekt stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur. Následne si firma Bašternáka uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške dvoch miliónov eur.

Keďže ministra Kaliňáka dlhodobo obhajoval premiér Fico, poslanci sa mu v piatok pokúsili vysloviť nedôveru, avšak neúspešne. Zotrvanie Fica vo funkcii podporilo 78 zákonodarcov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoDaniel LipšicIgor MatovičJán PočiatekKarol GalekLadislav BašternákRobert FicoRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyVláda SR