Proti extrémizmu treba bojovať aj vzdelávaním, tvrdí Lajčák

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Miroslav Lajčák
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 24. septembra (WebNoviny.sk) – Násilný extrémizmus a xenofóbia sú v priamom rozpore so všetkými princípmi OSN a predstavujú hrozbu nielen pre spoločnosť, pre jednotlivé štáty, ale aj pre celé medzinárodné spoločenstvo.

Uviedol to minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák na ministerskom zasadnutí Skupiny priateľov Aliancie civilizácií v New Yorku. Stretnutie v rámci Valného zhromaždenia OSN za účasti ministrov zahraničných vecí krajín Aliancie civilizácií venovali rastúcej xenofóbii a neznášanlivosti vo viacerých častiach sveta v dôsledku etnických, náboženských a politických konfliktov. Informoval o tom tlačový odbor rezortu.

Alarmujúci nárast trendu radikalizácie mladých

Minister Lajčák sa vo svojom vystúpení sústredil na otázku prevencie radikalizácie mladých ľudí. „Je alarmujúce, ako narastá trend radikalizácie mladých. Výsledkom sú tragédie, ktorých rozsah je bezprecedentný. Ľudia sa však ako extrémisti nerodia, stávajú sa nimi. Preto sa musíme dôkladne zaoberať tým, prečo sa tak deje,“ zdôraznil. Pripomenul, že extrémizmus je okrem iného živený globálnou propagandou, ktorá mladých ľudí zasahuje cez moderné technológie a sociálne médiá.

Zmena sociálnych a rodinných štruktúr, chýbajúci pocit bezpečia či spravodlivosti, slabá integrácia, nedostatok príležitostí a absencia vyhliadok na lepšiu budúcnosť – to všetko predstavuje živnú pôdu pre extrémizmus,“ konštatoval a načrtol, kde vidí možnosti, ako sa fenoménu radikalizácie mladých ľudí postaviť. „Potrebujeme tesnejšiu spoluprácu v oblasti vzdelávania, vedy, kultúry, v oblasti komunikácie, spoluprácu občianskej spoločnosti i podnikateľskej sféry. Mladých musíme naučiť, ako vzdorovať extrémistickej propagande a odmietnuť ju. Najúčinnejší nástroj je prevencia v podobe vzdelávania. Mladých ľudí treba naučiť nielen čítať a písať, ale treba v nich tiež pestovať povedomie o hodnotách, pochopenie pre iné kultúry a rešpekt pre diverzitu,“ poznamenal Lajčák na ministerskom stretnutí Aliancie civilizácií.

Slovensko poslalo expertov na výcvik malijskej armády

V priebehu piatka 23. septembra sa Lajčák zúčastnil aj na ministerskom zasadnutí k implementácii dohody o mieri v Mali, ktoré otvoril generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Vo svojom vystúpení deklaroval pokračujúcu pripravenosť Slovenskej republiky prispievať k spoločnému úsiliu pri napĺňaní dohody, ktorá má prispieť k zmiereniu a stabilizácii v Mali.

Pripomenul, že Slovensko vyslalo svojich expertov na výcvik malijskej armády v rámci výcvikovej misie Európskej únie. Vyzdvihol pri tom skutočnosť, že v medzinárodných aktivitách na nastolenie mieru v Mali sa počíta aj s reformou bezpečnostného sektora, čo je agenda, ktorú v rámci OSN presadzuje práve Slovensko. Reforma bezpečnostných zložiek a inštitúcií právneho štátu zohráva dôležitú úlohu v postkonfliktných situáciách a vytvára nevyhnutný predpoklad na ukončenie cyklu nestability a neistoty.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav LajčákPan Ki-mun