Slováci sa učia jazyky odmalička, pripomenie ich deň jazykov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA

BRATISLAVA 24. septembra (WebNoviny.sk) – Viac ako 18 miliónov žiakov prvého stupňa základných škôl EÚ sa v roku 2014 učilo aspoň jeden cudzí jazyk. Predstavuje to 84 percent všetkých žiakov na tejto úrovni. Informovala o tom Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej Komisie na Slovensku, ktorá pripomína, že v pondelok 26. septembra bude Európsky deň jazykov.

Približne päť percent žiakov sa pritom učilo dva a viac cudzích jazykov. Najpopulárnejšia je angličtina, ktorej sa venovalo viac ako 17 miliónov žiakov. Angličtina je pritom obľúbená aj vo vyšších ročníkoch. Francúzština sa umiestnila na druhom mieste s päť miliónmi žiakov, čiže 34 percentami populácie. Po nej nasledovala nemčina, ktorú sa na základných školách učilo ako cudzí jazyk tri milióny žiakov, čiže 23 percent. Španielčinu sa učilo ako cudzí jazyk 13 percent žiakov základných škôl, ruštinu tri percentá a taliančinu percento žiakov.

Na slovenských základných školách sa jeden cudzí jazyk učilo 80,1 percenta žiakov, víťazila angličtina. Na druhom stupni ZŠ sa učilo angličtinu 95,9 percenta študentov, 52,2 percenta sa venovalo nemčine a 21,2 percenta ruštine.

Pri príležitosti dňa jazykov bude v pondelok 26. septembra v Bratislave od 9:00 do 13:00 na Hviezdoslavovom námestí podujatie s názvom Ulička jazykov, kde si návštevníci budú môcť vychutnať napríklad scénické predstavenie študentov polonistiky Filozofickej fakulty UK. Kino Mladosť navyše uvedie sériu krátkych filmov v pôvodných jazykoch. Podujatie bude následne v stredu 28. septembra aj v Košiciach pri Dolnej bráne. Súčasťou programu bude napríklad kvíz o európskej viacjazyčnosti. Séria krátkych filmov v pôvodných jazykoch bude v KVC Štátnej vedeckej knižnice.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať