Smer-SD podľa politológa čakajú personálne zmeny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Smer SD
Pohľad na logá strany vo volebnej centrále strany Smer-SD po ukončení volieb do Národnej rady SR v roku 2016. Bratislava, 5. marec 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 26. septembra (WebNoviny.sk) – Prerušenie členstva europoslanca Borisa Zalu v Smere-SD či kritické vyjadrovanie europoslankyne Moniky Flašíkovej Beňovej na adresu niektorých jej spolustraníkov nemajú podľa politológa Jána Baránka výrazný vplyv na vývoj v najsilnejšej politickej strane na Slovensku. Ako povedal pre agentúru SITA, zmeny stranu čakajú koncom tohto roka po straníckom sneme.

Europoslanci nemajú taký silný vplyv na dianie v slovenskej politike

Baránek sa nazdáva, že europoslanci trávia väčšinu času v europarlamente v Bruseli, odkiaľ nemajú taký silný vplyv na dianie v slovenskej politike.

„Oni sú stáli a dlhoroční členovia Smeru-SD, ale bez nejakej výraznej podpory svojich kolegov. Navyše sú v europarlamente, takže majú omnoho slabší dosah na mienku voličov Smeru-SD. Ich názory zásadne neovplyvňujú preferencie Smeru-SD,“ povedal s tým, že na druhej strane je to, samozrejme, z vnútrostraníckeho uhla pohľadu akási príprava na zmeny, ktoré v Smere-SD s najväčšou pravdepodobnosťou nastanú po tom, ako Slovenská republika ukončí svoje predsedníctvo v Rade Európskej únie.

„V decembri by mal Smer-SD mať snem. Tam už by to malo byť jasnejšie. Veľa nám napovie aj to, kto bude zvolený za podpredsedov Smeru-SD. Kto zvolený nebude, to bude ešte dôležitejšie,“ vysvetlil Baránek. Podľa neho snem ukáže jasnú východiskovú situáciu na zmeny, ktoré nastanú po novom roku. „Potom sa dá očakávať, že nastanú aj zmeny vo vláde na niektorých postoch, ktoré má Smer-SD“.

Výmena lídra závisí na Ficovom rozhodnutí

Baránek dáva veľké šance mladšej, zaujímavej skupine politikov – Petrovi Kažimírovi, Petrovi Pellegrinimu a Marekovi Maďaričovi.

„Generačne sú v jednej skupine a budú chcieť v strane získať nielen personálne väčší vplyv, ale aj ideologický. Ako sa to prejaví, sa ukáže až po tom sneme. Vidím, že sú tu tendencie, aby sa táto nástupnícka generácia posunula dopredu,“ dodal.

Zmena predsedu strany Roberta Fica je podľa politológa možná iba v jednom prípade. „Smer-SD dnes nie je v situácií, keď by sa proti Ficovi jeho stranícki kolegovia postavili. Výmena lídra je preto možná len vtedy, ak sa Fico rozhodne, že už nechce ďalej pokračovať,“ uzavrel Baránek.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Boris ZalaJán BaránekMonika Beňová
Firmy a inštitúcie SMER-SD