Na Slovensko prídu ďalšie dve sýrske ženy s deťmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 26. septembra (WebNoviny.sk) – Dve matky zo Sýrie, každá s dvoma deťmi, sa už pripravujú v rámci relokácií na prevoz z Grécka na Slovensko. Agentúre SITA to potvrdil hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík s tým, že sa tak stane v najbližších dňoch.

Tretia matka s deťmi, ktorá mala s nimi prísť, nemala doklady a tak nemôže byť súčasťou premiestnenia. Ženy s deťmi budú najprv umiestnené v záchytnom tábore v Humennom a v prípade úspešného získania azylu bude pokračovať ich integrácia.

Minulý rok sa Slovensko zaviazalo, že okrem presídlenia, v rámci ktorého sme prijali 25 kresťanských rodín asýrskych kresťanov z Iraku, budeme robiť aj relokácie. V rámci nich máme prijať 100 ľudí – 40 z Grécka a 60 z Talianska. Prvá Sýrčanka s dvoma dcérami, jedenásť- a šesťročnou, už získala azyl z humanitárnych dôvodov. Je presťahovaná a pokračuje v integrácii, dodal hovorca.

Mediačné skupiny ministerstva pracujú s utečencami priamo v táboroch a hľadajú osoby vhodné na relokáciu. Podmienkou je, aby osoby chceli k nám prísť. Netík vysvetlil, že sa sústredíme na ohrozené skupiny. Podmienkou je, že majú doklad totožnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia