Fico by pri obrane krajiny rád spolupracoval s Českom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico by pri obrane krajiny rád spolupracoval s Českom
Sprava: Predseda vlády SR Robert Fico a predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka počas podpisovania spoločného vyhlásenia vlád SR a ČR v rámci štvrtého spoločného rokovania vlád SR a ČR. Bratislava, 26. september 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 26. septembra (WebNoviny.sk) – V oblasti európskej politiky prakticky nie je téma, ktorá by Slovensko a Českú republiku rozdeľovala. Vyhlásil to premiér Robert Fico po skončení spoločného rokovania oboch kabinetov v Bratislave.

Premiéri sa venovali otázkam obrany, bezpečnosti, ale aj spoločným infraštruktúrnym projektom a jadrovej energetike. Podpísali spoločné vyhlásenie, ktoré Fico nazval „inventúrou vzájomných vzťahov, ale zároveň akousi pôžičkou vzájomnej dôvery“.

Spoločné rokovania vlád považuje jeho český náprotivok Bohuslav Sobotka za peknú a dobrú tradíciu. „Myslím si, že vynikajúce vzťahy medzi ČR a SR sú v dnešnej dobe veľmi vítaným príkladom pre celú EÚ. Myslím, že naše vzťahy sú aj základom stability v rámci strednej Európy a sú dôležitým príspevkom a ako ukázala diskusia na bratislavskom summite, tak dobrá spolupráca medzi ČR a SR môže byť príspevkom k stabilite celej EÚ,“ skonštatoval Sobotka.

Pokiaľ ide o otázku bezpečnosti, premiér Fico avizuje spoločný postup. Ministri obrany počas pondelkového rokovania podľa Fica hovorili aj o projekte Spoločného neba. Na tomto projekte sa zhodli vlani na spoločnom rokovaní vlád v českých Valticiach.

Synergia by podľa Fica vyšla lacnejšie

Podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku je možné, že by sa dohoda mohla podpísať do konca roka, ale pripustil, že veľa záleží od rozhodnutia Slovenska o tom, akými strojmi bude ochranu neba zaisťovať. „Buď tam tie synergie môžu nastať vo väčšom rozsahu, alebo v menšom rozsahu, ale bude to rozhodnutie slovenskej vlády. V každom prípade sme si potvrdili, že máme záujem o spoločný postup, o zníženie nákladov,“ vysvetlil Sobotka.

„Vždy som bol človekom, ktorý by uprednostnil nákup poľnohospodárskych strojov pred lietajúcimi strojmi, ale pravdepodobne sa tomu nevyhneme,“ povedal Fico o lietadlách. Od ministra obrany Petra Gajdoša (nom. SNS) očakáva, že príde s návrhom, či Slovensko pôjde cestou predĺženia životnosti MIG-ov alebo cestou nájmu, lízingu či kúpy nových strojov.

Česká strana vlastní Gripeny, o ktorých Slovensko rokuje so Švédskom. „Asi by malo zmysel hľadať synergiu, pretože potom je to lacnejšie, môžeme sa sústrediť na spoločnú opravu, výcvik pilotov,“ dodal Fico s tým, že sme ešte ďaleko od tohto rozhodnutia.

Konečné riešenie je ďaleko

Premiéri odpovedali aj na otázku o spoločnej európskej obrane. Pokiaľ ide o Visegrádsku štvorku, Fico pripustil, že sú krajiny, ktoré majú k tejto téme bližšie, niektoré ďalej. „Skôr vznikne spolupráca v oblasti obrany a bezpečnosti na regionálnej úrovni ako v celej Európskej únie,“ povedal s tým, že dobrým príkladom takejto spolupráce je V4.

Ako dodal, to, že krajiny ako Nemecko, Francúzsko alebo Taliansko majú bližšie k myšlienke spoločnej obrany, je v súlade s konceptom, aby bola EÚ globálnym hráčom. „Sme neuveriteľne ďaleko od nejakého konečného riešenia, ktoré by prichádzalo do úvahy. Za vládu SR môžem garantovať, že budeme konštruktívnym partnerom a nepostavíme sa do pozície, že nie, nesúhlasíme, neprichádza do úvahy,“ uviedol Fico.

Podľa Sobotku je Česká republika pripravená podporovať iniciatívy, ktoré pôjdu smerom k posilňovaniu spolupráce pri obrane Európy. „To, čo je prakticky realizovateľné veľmi rýchlo, je vytvorenie spoločných jednotiek, ktoré budeme schopní rýchlo nasadiť,“ predstavil svoju predstavu šéf českej vlády.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Bohuslav SobotkaRobert Fico