Flašíková Beňová: Smer nie je rustikálna sociálna demokracia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Monika Flašíková Beňová
Europoslankyňa Monika Flašíková Beňová. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 27. septembra (WebNoviny.sk) – To, že Smer-SD je rustikálnou sociálnou demokraciou, sa poslankyňa Európskeho parlamentu a jedna zo zakladajúcich členov Smeru Monika Flašíková Beňová dozvedela z ideových téz.

„Ja som niečo takéto čítala, keď mi došli ideové tézy, že vraj sme rustikálnou sociálnou demokraciou, ale nikdy som takýto prívlastok vo vzťahu k Smeru nepočula. Počula som rôzne iné, ktoré neboli práve lichotivé od kolegov zo sociálno-demokratickej frakcie, ale nikdy to nemalo prívlastok rustikálna demokracia,“ povedala Flašíková Beňová v rozhovore pre SITA.

Zároveň samú seba definovala ako liberálne zmýšľajúceho človeka z pohľadu hodnôt a z pohľadu niektorých politík ako sociálno-demokratického človeka. Nemyslí si, že pôsobenie v Európskom parlamente zásadne zmenilo jej názory.

V europarlamente je pár rustikálnych demokratov

Na otázku, či sú ešte v Európskom parlamente poslanci z iných krajín, ktorí by sa dali označiť pojmom rustikálni sociálni demokrati, politička povedala, že určite je aj pár takých poslancov. Dodala ale, že sú to skôr starší ľudia.

Premiér Fico sa už niekoľkokrát vyjadril, že jeho európski partneri mu hovoria, že Smer je rustikálnou sociálnou demokraciou. Flašíková Beňová s tým nesúhlasí.

„Vôbec nemám pocit, že Smer je rustikálna demokracia. Práveže ostatné dva-tri roky mám pocit, že Smer nie je takou naozajstnou sociálnou demokraciou. Ako keby nejaká časť v Smere tlačila stranu do takého národno-konzervatívneho priestoru, kde už sa sociálni demokrati nevyskytujú, ani nepohybujú,“ uviedla Flašíková Beňová.

Typické delenie na liberálov a konzervatívcov na Slovensku

Europoslankyňa sa sama definuje ako liberálne zmýšľajúci človek z pohľadu hodnôt a z pohľadu niektorých politík ako sociálno-demokraticky zmýšľajúci človek.

„Verte mi, keď počúvam vystúpenia niektorých kolegov v EP, tak vidím, že rozdiely sa naozaj dnes stierajú a je naozaj už veľmi ťažké hovoriť o nejakej ideológii. Rozdiely sú skôr v ceste, ako hodnoty presadzovať, najmä v oblasti daňovej politiky. Ale v zásade, ak by sme sa dnes pozreli, ako fungujú, nerada používam ten výraz – štandardné politické strany, tak majú k sebe názorovo v základných otázkach veľmi blízko,“ povedala Flašíková Beňová s tým, že ich spoločným cieľom je prosperujúca Európa, čo označila za správe.

Zároveň priznala, že typické delenie na liberálov a konzervatívcov na Slovensku nefunguje preto, lebo niekedy tí politici, ktorí sa sami tak označia, sa zároveň tak nesprávajú.

Flašíková Beňová, ktorá je europoslankyňou od roku 2004, nemá pocit, že sa zásadne zmenili jej názory len preto, že je v Európskom parlamente. Zmeny v názoroch skôr prisudzuje životným skúsenostiam, veku a pocitu zodpovednosti. „Ale časť toho, samozrejme, formoval aj Európsky parlament, najmä tá kultivovanosť diskusie, ktorá tam prebieha. Mnohí hovoria, že EP je bezvýznamná inštitúcia, ja si to vôbec nemyslím. Myslím si, že EP v mnohom udáva tón, aj keď sa nemôže rozhodnúť nič. Najmä po Lisabone udáva tón v niektorých témach. Preto je dôležité ako sa tam formujú jednotlivé diskusie. Aj to sa na tom určite nejakým spôsobom podpísalo,“ uzavrela poslankyňa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Monika Beňová
Firmy a inštitúcie SMER-SD