Pozor, zberači si môžu pomýliť čučoriedky so šialenicou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
čučoriedky
Brusnici čučoriedkovej, ľudovo nazývanej čučoriedka (na fotografii), sa napríklad veľmi podobá čučoriedka barinná. Foto: ilustračné, Thinkstock

POPRAD 27. septembra (WebNoviny.sk) – Správa Tatranského národného parku upozorňuje (TANAP) záujemcov o kúpu čučoriedok popri cestách, že nie všetko, čo vyzerá ako čučoriedka, ňou aj skutočne je.

„Apelujeme aj na etiku kupujúcich, aby si uvedomili, že zberom a rovnako aj kúpou lesných plodov odnášame z lesa potravu živočíchom, ktoré tam legitímne od nepamäti patria a lesné plody sú ich neodmysliteľným zdrojom potravy,“ pripomenul riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko. Brusnici čučoriedkovej, ľudovo nazývanej čučoriedka, sa napríklad veľmi podobá čučoriedka barinná. Jej plody však nie sú jedlé a sú mierne jedovaté.

Čučoriedka barinná je podľa Majka druh vyslovene vlhkomilný, rastúci na horských rašelinách. „Areál rozšírenia má v arktickom, subarktickom a miernom pásme severnej pologule. V južnejších oblastiach sa vyskytuje len v horách,“ informoval. Na niektorých miestach môže podľa jeho slov rásť spoločne s brusnicou čučoriedkovou.

„Drobné plody čučoriedky veľmi radi zbierame, no pri menej zdatných zberačoch nie je vylúčená ich zámena. Aj čučoriedka barinná má svoje ľudové pomenovanie. Bobule má čierne, modro oinovatené, až čierno-modré. Vďaka jej halucinogénnym účinkom bola ľudovo nazvaná ajblevánky, opilka a šialenica,“ pripomínajú pracovníci národného parku.

Zaujímavosťou je, že takzvaná šialenica je jedinou živnou rastlinou húseníc zákonom chráneného žltáčika čučoriedkového, ktorý je jeden z najohrozenejších druhov denných motýľov na Slovensku a tiež ohrozeného modráčika striebroškvrnného, informuje Správa TANAP.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie TANAP Tatranský národný park