Polícia začala v kauze Čistý deň nové trestné stíhania

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Čistý deň
Pohľad na budovu Resocializačného strediska Čistý deň v Galante. Foto: SITA/Martin Havran

TRNAVA 27. septembra (WebNoviny.sk) – Polícia začala v súvislosti s kauzou Čistý deň v Galante trestné stíhanie pre dva skutky kvalifikované ako zločin sexuálneho zneužívania a zločin týrania blízkej a zverenej osoby.

Obidva skutky sa podľa polície stali minimálne v roku 2014 a ich obeťami boli viaceré osoby umiestnené v resocializačnom stredisku Čistý deň. Minulý rok vyšetrovateľ z Galanty stíhanie v trestnej veci maloletej Natálie zastavil s odôvodnením, že skutok nie je trestným činom.

„Na základe trestných oznámení ústne podaných matkou maloletej v auguste a septembri získali orgány činné v trestnom konaní nové, skôr neznáme informácie o skutku, ktorý bol predmetom zastaveného trestného stíhania,“ vysvetlila hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

Vlaňajší postup vyšetrovateľa z Galanty ako aj prokurátora Okresnej prokuratúry v Galante preskúmal prokurátor Krajskej prokuratúry v Trnave, ktorý skonštatoval, že bol zákonný. Všetky vtedy vykonané dôkazy podľa Predajňovej vylučovali existenciu zákonných znakov zločinu sexuálneho zneužívania. V novom trestnom stíhaní bude vzhľadom na jeho charakter, právnu kvalifikáciu skutkov a počet obetí dozor nad dodržiavaním zákonnosti vykonávať prokurátor Krajskej prokuratúry v Trnave.

Orgány činné v trestnom konaní začali opakované trestné stíhanie pre viaceré skutky aj v prípade maloletej R.Ľ., kde pôvodne vyšetrovateľ z Považskej Bystrice stíhanie tiež zastavil.

Kauza Čistý deň

O prípade údajného znásilnenia neplnoletého 14-ročného dievčaťa v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante informovala nedávno poslankyňa NR SR za SaS Natália Blahová. V tomto zariadení boli podľa poslankyne aj iné znásilnenia a útoky. Ministerstvo práce v reakcii na zverejnenie kauzy začalo v zariadení v spolupráci s Generálnou prokuratúrou SR kontrolu.

Polícia zriadila pre vyšetrovanie prípadu šesťčlenný vyšetrovací tím. Zariadenie nie je štátne, no má akreditáciu ministerstva. Riaditeľ resocializačného strediska Peter Tománek v súvislosti s kauzou údajného sexuálneho zneužívania jednej z klientok odmietol akékoľvek systémové zlyhanie strediska, ktoré vedie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Natália Blahová