Slovenskej politike sa aktívne venujem, hovorí Sulík

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Richard Sulík sa vzdá funkcie predsedu SaS
Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík počas brífingu k vnútrostraníckej situácii. Bratislava, 16. máj 2016. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 27. septembra (WebNoviny.sk) – Národná rada SR prišla o Daniela Lipšica a hrozí, že príde aj o Igora Matoviča, tak sa samozrejme vyrojilo veľa názorov, že mám byť na Slovensku, povedal v rozhovore pre agentúru SITA predseda najsilnejšie opozičnej strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík. Ako sa vyjadril, je pripravený a ochotný venovať sa nielen európskej, ale aj slovenskej politike z pozície europoslanca a lídra SaS.

Poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) zrazil chodca, ktorý na následky zranení zomrel v nemocnici. Lipšic sa po nehode vzdal poslaneckého mandátu k 30. septembru, podľa Sulíka to bolo jediné správne rozhodnutie, ktoré mohol urobiť. „Rozhodol sa, nečakal, nenaťahoval to a dúfam, že sa do politiky jedného dňa vráti. Nielen, že sa vzdal poslaneckého mandátu, ale on celkom z politiky odišiel. Bol významný člen opozície,“ povedal s tým, že Lipšic má šancu na úspešný návrat.

Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič môže byť v politike aktívny aj v prípade, ak ho poslanci zbavia poslaneckého mandátu. Zbaviť mandátu ho môžu po tom, čo minulý týždeň Peter Weisenbacher a Alena Krempaská z Inštitútu ľudských práv upozornili na to, že podľa živnostenského registra SR je živnosť s názvom Mgr. Igor Matovič – regionPRESS znovu aktívna. Podnikať by ako verejný funkcionár nemal.

„Igor Matovič by v politike zostal, či už ako líder strany alebo by sa aktívne zapájal do diskusií k rôznym udalostiam. Zo zákona nevyplýva úplne jednoznačne, že by mal prísť o mandát,“ hovorí Sulík. Podľa neho môže byť lídrom strany i naďalej, môže zvolávať tlačové besedy, môže sa vyjadrovať k aktuálnym témam aj poskytovať rozhovory. Sulík by však za zbavenie mandátu Matoviča v NR SR nehlasoval. Rovnako tak ho členovia nevylúčia ani z Opozičnej rady, ktorú si vytvorila SaS a OĽaNO-NOVA po parlamentných voľbách.

Napriek tomu, že Sulík pôsobí v europarlamente, ako líder SaS sa angažuje aj v domácej politike. Preto chcel vystúpiť v NR SR a vyjadriť sa k súčasnej situácií a o možnosť požiadal predsedu Andreja Danka (SNS), neúspešne.

„Andrej Danko sa však nechal počuť, že bude možnosť vďaka novému rokovaciemu poriadku v pléne vystúpiť. Samozrejme, že túto možnosť budem využívať,“ dodal s tým, že verí, že vystúpenia europoslancov nebudú môcť byť iba o európskych veciach, ale aj k témam slovenskej politiky. „Je tu stále množstvo možností, ako sa môžem vyjadrovať, nemusím byť poslancom NR SR,“ zdôraznil Sulík. Dodal, že v parlamente má SaS dostatok kvalitných poslancov a on ako líder nemusí byť v NR SR. Trávi na Slovensku dostatok času a dianiu na domácej politickej scéne venuje väčšinu času.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alena KrempaskáDaniel LipšicIgor MatovičPeter WeisenbacherRichard Sulík
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikySaS Sloboda a Solidarita