Štát ôsmim obciam preplatí náklady za záchranné práce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 28. septembra (WebNoviny.sk) – Vláda súhlasila s preplatením výdavkov ôsmim obciam, ktoré mali pri riešení mimoriadnych situácií. Rezort vnútra im v rámci jednorazovej finančnej výpomoci preplatí spolu 60 933 eur, ktoré uvoľnia z kapitoly Všeobecná pokladničná správa.

Najviac peňazí získa obec Banka (okr. Piešťany), kde sa v novembri 2015 zosunula pôda. Lomničke (okr. Stará Ľubovňa) a Svinnej (okr. Prešov) preplatia náklady spojené s riešením situácie po požiaroch. V obciach Pravica (okr. Veľký Krtíš), Bátorove Kosihy (okr. Komárno), Čierne (okr. Čadca) a Skerešovo (okr. Revúca) preplatia škody spôsobené povodňami. Rezort vnútra navrhuje tiež preplatiť obci Turzovka (okr. Čadca) náklady spojené s riešením situácie po veternej smršti.

Obci Banka preplatia viac ako 42-tisíc eur. V tejto obci 14. novembra 2015 zaznamenali enormný odklon panelovej steny, ktorá zabezpečuje stabilitu svahu na Podhorskej ulici. Starostka vyhlásila mimoriadnu situáciu, počas ktorej urobili sanáciu svahu.

Pri požiari domu v Lomničke zomreli tri deti

Tento rok 23. januára vypukol rozsiahly požiar rodinného domu v obci Lomnička, ktorý obývalo šesť rodín, spolu 40 osôb. Tri deti pri požiari zomreli. Dom plamene úplne zničili, zostal neobývateľný. Bolo nutné zabezpečiť núdzové zásobovanie a núdzové ubytovanie pre 37 osôb. Postihnutým rodinám zhorelo oblečenie, potraviny, doklady.

Obecný úrad zabezpečil na náklady obce pohreb zosnulých detí, núdzové ubytovanie aj núdzové stravovanie. Prostredníctvom Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) Stará Ľubovňa bola zabezpečená humanitárna finančná pomoc. Neziskové organizácie poskytli šatstvo a drogériu.

Lomnička predložila na okresný úrad požiadavku na úhradu výdavkov za vykonané záchranné práce počas mimoriadnej situácie v sume vyše 11 900 eur.

Veterná smršť v Turzovke

V skorých ranných hodinách 18. januára začalo horieť aj v rómskej osade v obci Svinia. Rozsiahly požiar úplne zničil dve unimobunky, dve murované chatrče a jedna drevená chatrč. Občanov, ktorí bývali v zhorených budovách, umiestnili do komunitného centra. Poskytli im základné potreby – stravu, ošatenie, prikrývky a ležadlá.

Starosta obce vyhlásil mimoriadnu situáciu. Keďže postihnutým občanom pri požiari zhoreli i osobné doklady, obec zabezpečila v spolupráci s ÚPSVaR evidenciu postihnutých občanov tak, aby im v čo najkratšom čase mohli vyplatiť sociálne dávky, a pomohla pri zabezpečovaní náhradného stravovania, ako i pri úpravách obydlí tak, aby sa mohli v čo najkratšom čase presťahovať. Výšku výdavkov na vykonané záchranné práce overil Okresný úrad Prešov v celkovej sume vyše 1700 eur.

Turzovčanom preplatia výdavky vynaložené na vyriešenie situácie po veternej smršti z júla tohto roka, keď bol vplyvom počasia poškodený kmeň asi 200-ročnej štátom chránenej lipy. Tá ohrozila bezpečnosť cestnej premávky, železničnej trate ako i samotných občanov mesta. Doprava bola uzatvorená a strom nakoniec vyrúbali. Výšku výdavkov na vykonané záchranné práce stanovili na vyše 2000 eur.

Obci Pravica v súvislosti s povodňami vláda preplatí sumu vyše 700 eur. Po tohtoročnej letnej povodni v Bátorových Kosihách 500 eur vyplatia ako jednorazovú finančnú výpomoc jednej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím. Obci Čierne preplatia náklady súvisiace s riešením situácie po povodni vo výške 1663 eur, v prípade Skerešova ide o sumu 254 eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Vláda SR