Vláda odklepla kandidatúru Radoslava Procházku na eurosudcu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Radoslav Procházka, Robert Fico
Zľava: Predseda strany Sieť Radoslav Procházka a predseda strany Smer-SD Robert Fico počas vyhlásenia pre médiá po skončení spoločného rokovania na Úrade vlády SR. Bratislava, 13. marec 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 28. septembra (WebNoviny.sk) – Radoslav Procházka je kandidátom Slovenska na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu. Návrh Súdnej rady SR v stredu odsúhlasila vláda. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák teraz predloží Procházkovu kandidatúru generálnemu tajomníkovi Rady Európskej únie.

O tom, či sa Procházka stane eurosudcom, rozhodne príslušný poradný výbor. Slovensku už v Luxemburgu odmietli kandidátku Máriu Patakyovú pre neznalosť francúzštiny – pracovného jazyka súdu, v júni zas kandidát Ján Mazák nezískal dostatok hlasov členov Súdnej rady SR.

Na jeho predloženie vláde chýbal v 18-člennej rade jeden hlas. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská minulý týždeň uviedla, že nebola ani v minulosti zástancom toho, aby vláda negovala rozhodnutia Súdnej rady SR pri predkladaní návrhov do medzinárodných súdnych inštitúcií.

SaS vyzvala vládu, aby Procházkovu nomináciu odmietla

Nomináciu Procházku sprevádzajú kritické hlasy. Nespochybňujú jeho odbornú pripravenosť, ale morálny kredit. Združenie sudcov Za otvorenú justíciu (ZOJ) vyzvalo Súdnu radu SR, aby rozhodnutie, ktoré vzbudzuje vážne pochybnosti vo verejnosti, dostatočne presvedčivo vysvetlila bez ohľadu na to, či jej to zákon priamo prikazuje alebo nie.

Opozičná SaS vyzvala vládu, aby Procházkovu nomináciu odmietla. Podľa strany Všeobecný súd Európskej únie v Luxemburgu nie je trafika, ale vážená inštitúcia, na trafiku sa ju snaží prebudovať Súdna rada SR. Poslanec Radoslav Procházka nemá podľa liberálov predpoklady riešiť spory na medzinárodnej úrovni, pretože nezvládol ani tie domáce vo vlastnej strane, vo vzťahu k voličom a v konečnom dôsledku i vo vzťahu k sebe.

Procházka odmieta, že post sudcu v Luxemburgu je pre neho akousi trafikou na základe politickej dohody. „Mohlo by sa to považovať za trafiku, ak by tam nebolo zázemie pre túto ambíciu. Moju odbornú pripravenosť ale nikto nespochybňuje,“ zdôraznil po rozhodnutí Súdnej rady SR.

Slovensko je posledná krajina, ktorá ešte neobsadila post dodatočného sudcu

Radoslav Procházka v súčasnosti pôsobí ako poslanec Národnej rady SR a vedúci katedry Teórie práva a ústavného práva Právnickej fakulty Trnavskej univerzity.

V minulosti pôsobil aj ako vedúci Ústavu medzinárodného a európskeho práva na Paneurópskej vysokej škole v Bratislave, bol zástupcom SR pred súdmi EÚ v rokoch 2004-2006 a právnym poradcom Delegácie Európskej komisie (2002-2004). Zastával aj funkciu poradcu Ústavného súdu SR (2001-2002), robil tiež pre Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov a Medzinárodnú helsinskú federáciu.

Slovensko je posledná krajina, ktorá ešte neobsadila post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu. Tieto miesta vznikli v rámci reformy a rozširovania súdu a počítalo sa s tým, že noví sudcovia budú zaradení do senátov a pracovať začnú od septembra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján MazákLucia ŽitňanskáMiroslav LajčákRadoslav Procházka
Firmy a inštitúcie Vláda SRVšeobecný súd Európskej únie