Sulík: Fico si vymýšľa, opozícia prináša dobré návrhy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Premiér Robert Fico. Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 28. septembra (WebNoviny.sk) – Stačí nemať korupčné kauzy a priestoru na prácu bude mať vládna koalícia zrazu veľmi veľa, povedal predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík v rozhovore pre agentúru SITA na margo piatkových výrokov premiéra Roberta Fica v Národnej rade SR. Ten povedal, že opozícia svojím správaním nedovoľuje vláde plniť si úlohy, ktoré sľúbila občanom v parlamentných voľbách. I napriek neúspešnému odvolávaniu predsedu vlády Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka má snaha opozície podľa Sulíka

Vyzval Fica, aby si zamietol pred vlastným prahom

„Keby nebolo kauzy Bašternák, keby premiér Robert Fico nebýval v byte, ktorý je zjavne postavený za milióny eur ukradnutých na vratkách DPH, keby minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) neklamal, tak by opozícia nemala čo hovoriť a vláda by mala priestor na prácu. Tak nech sa nesťažujú,“ povedal Sulík a dodal, že je nemysliteľné, aby minister vnútra bol vyšetrovaný Národnou kriminálnou agentúrou na pokyn Špeciálnej prokuratúry za možné majetkové podvody a neodstúpil z postu. „Tak nech si Fico zametie pred vlastným prahom,“ dodal líder liberálov.

Sulík si je vedomý toho, že „odvolávanie je za tejto politickej konštelácie vopred neúspešné, avšak dáva nám možnosť hovoriť o tom, čo sa deje, informovať občanov o dôvodoch, pre ktoré by sa dnešný stav mal zmeniť“. Opozícia podľa neho má právo využívať všetky možnosti na vyjadrovanie svojich postojov a zvolanie mimoriadnej schôdze je jednou z nich.

Vyjadril sa aj k Pellegrinimu, Kažimiírovi a Maďaričovi

Tvrdenie premiéra, že opozícia neprichádza s návrhmi a riešeniami ako zlepšiť situáciu na Slovensku sú podľa lídra SaS klamstvom. „V Národnej rade SR máme dosť kvalitných poslancov. Chápem, že premiér nesedí v NR SR, ale od klubu SaS prichádzajú mnohé návrhy zákonov, mnohé vylepšenia. Od nás návrhy prichádzajú a oni to okamžite zamietnu. Ten svoj výrok by mal premiér prehodnotiť,“ hovorí Sulík. Podľa neho Smer-SD potrebuje zmenu. „Keď nebudú na čele strany ľudia ako Fico, Kaliňák v prvom rade to zlepší situáciu v Smere-SD. Oni by už mali odísť,“ dodal.

Politológovia hovoria o tom, že posty podpredsedov Smeru by mohli obsadiť generačne mladší politici, ako napríklad Peter Pellegrini, Peter Kažimír či Marek Maďarič. „Keby oni mali teraz začať rozhodovať, tak mám veľké pochybnosti, čo by vedeli urobiť v prospech občanov. Petra Pellegriniho neviem posúdiť, doteraz sa nejako neprejavil, ministrom školstva bol len krátko a vedenie NR SR sa netýka bežného života občanov. Kažimír za posledné dva roky len hľadá možnosti, kde by vyžmýkal peniaze z ľudí, zhoršuje podmienky pre občanov, a Maďarič chce zvýšiť koncesionárske poplatky, tak mám pochybností, či by takéto kroky zlepšili život ľudí na Slovensku,“ zamyslel sa Sulík.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter KažimírPeter PellegriniRichard SulíkRobert FicoRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikySaS Sloboda a SolidaritaVláda SR