Ladislav K. už pozná svoj trest za výbuch bomby v Košiciach

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Thinkstock

KOŠICE 29. septembra (WebNoviny.sk) – Trest odňatia slobody na 23 rokov a šesť mesiacov uložil vo štvrtok košický okresný súd Ladislavovi K. s najprísnejším stupňom stráženia, pričom mu uložil aj ochranný dohľad na dobu troch rokov.

Okresný súd ho uznal vinným z dvoch závažných zločinov – výbuchu pri košickej prevádzke rýchleho občerstvenia McDonalds v decembri 2011 a zaslanie výbušného systému inštalované v knihe košickému veterinárnemu lekárovi, ako aj ďalších ôsmich zločinov a prečinov.

Prokurátor upravil obžalobu

Rozsudok nie je právoplatný. Na mieste sa voči nemu po porade s obžalovaným odvolala jeho obhajkyňa, ako aj prokurátor. V odvolacom konaní bude rozhodovať Krajský súd Košice. Ako po skončení pojednávania uviedla obhajkyňa Ladislava K., rozsudok je veľmi prísny. Podľa nej súd nezohľadnil okolnosť, že jej mandant trpí duševnou poruchou.

Pôvodne Ladislav K. ako prvý čelil obžalobe zo zločinu terorizmu, pričom ho košický okresný i krajský súd uznali vinným a uložili mu trest odňatia slobody v trvaní 25 rokov. Najvyšší súd SR tohto roku v apríli zrušil tieto rozsudky a prípad vrátil okresnému súdu. Verdikt zdôvodnil použitím nesprávnej právnej kvalifikácie a veľmi prísnym trestom. Namiesto zločinu terorizmu by bolo vhodnejšie všeobecné ohrozenie.

Prokurátor v tomto zmysle teraz upravil obžalobu, pričom pôvodne žalovaný paragraf terorizmu nahradili všeobecným ohrozením a pri každom z desiatich skutkov samostatnými paragrafmi. Znova požadoval trest na hornej hranici, ktorá je 20 až 25 rokov.

K výbuchu došlo na Ulici protifašistických bojovníkov

Podľa rozsudku spáchal Ladislav K. bombový útok, ako aj ďalšie prečiny a zločiny vrátane výroby výbušnín, nedovoleného ozbrojovania, vydierania či zastrašovania. K výbuchu podomácky vyrobenej rúrkovej bomby s klincami, uloženej v odpadkovom koši, došlo podvečer pri rýchlom občerstvení 28. decembra 2011 na košickej Ulici protifašistických bojovníkov.

Zhodou šťastných okolností sa nikto nezranil, explózia spôsobila len materiálne škody. Zaslal aj listové bomby veterinárnemu lekárovi, ktorý v Košiciach vykonáva asanačnú službu, ako aj na Univerzitu veterinárneho lekárstva. Ani tie si našťastie nevyžiadali ľudské obete. Obžalovaný tieto skutky páchal v mene ochrany životov psov. Podľa neho má život psa väčšiu cenu ako život človeka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ladislav K.