V Bratislave bude platiť zákaz používania pyrotechniky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pyrotechnika
Foto: ilustračné, SITA/Gabriel Kuchta

BRATISLAVA 1. októbra (WebNoviny.sk) – Pre ochranu verejného majetku zakazuje bratislavský magistrát na území Bratislavy od 1. novembra celoročné používanie pyrotechniky, profesionálnych ohňostrojov sa to však netýka.

Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o používaní pyrotechnických výrobkov na území Bratislavy mestskí poslanci schválili na rokovaní zastupiteľstva. Ľudia tak budú mať od novembra zákaz používať výrobky kategórie F2 a F3, čo sú svetlice, petardy a ďalšia pyrotechnika, ktorá spôsobuje hluk.

Je to tá pyrotechnika, ktorú si hocikto môže doma púšťať,“ povedala poslankyňa Soňa Svoreňová. Námestíčka primátora Bratislavy Iveta Plšeková doplnila, že ohňostrojov sa toto VZN nedotklo. Povolené sú tak scénické ohňostroje, ohňostroje, ktoré odpaľuje profesionálna firma, ľudia tiež môžu používať prskavky. Na dodržiavanie zákazu budú dohliadať mestskí policajti, ktorí za porušenie VZN môžu dať pokutu do päťsto eur.

Všeobecne záväzné nariadenie sa týka používania zábavnej pyrotechniky a iných pyrotechnických výrobkov, ktoré obsahujú výbušné látky alebo zmes látok, ktoré produkujú teplo, svetlo, zvuk, plyn alebo dym a ľudia ich bežne dostanú v obchodoch. Ako v diskusii pred hlasovaním povedal poslanec Jozef Uhler, v prvom rade by mali zakázať predaj pyrotechniky, pretože bez toho mesto všeobecne záväzným nariadením o obmedzení jej používania nič nedosiahne.

Plšeková pred novinármi poznamenala, že Bratislava je prvým mestom, ktoré zakáže používanie zábavnej pyrotechniky. Je to podľa nej dobré, pretože ako hlavné mesto Slovenska môže byť inšpiráciou pre ostatné samosprávy. „Ak bude veľký tlak, že samosprávy zakážu používanie zábavnej hlučnej pyrotechniky, môžu ju prestať aj predávať,“ spomenula námestníčka s tým, že prijatie VZN je prvý krok, ktorý môže samospráva urobiť. „Zákaz predaja tejto pyrotechniky nie je v našich rukách,“ ukončila.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Iveta PlšekováJozef Uhler