Obrazom: V Lešti prebieha cvičenie Tobruq Legacy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Cvičenie Tobruq Legacy 2016
Účastník cvičenia v priestoroch Centra výcviku Lešť počas medzinárodného cvičenia TOBRUQ LEGACY 2016, zameraného na zladenie interoperability systémov protivzdušnej obrany členských krajín Aliancie. Lešť, 29. september 2016. Foto: SITA/Jakub Julény

LEŠŤ 30. septembra (WebNoviny.sk) – Medzinárodné cvičenia organizované na Slovensku podľa rezortu obrany jednoznačne prispievajú k tomu, aby si slovenskí vojaci okrem samotného zámeru cvičenia precvičili aj presuny techniky, sprevádzanie vozidiel, ale aj celú logistiku, ktorá k tomu patrí.

Na cvičení sa bol pozrieť aj minister Gajdoš

„Takéto cvičenia, kde zastávame pozíciu hostiteľskej krajiny, jednoznačne podporujeme, pretože prispievajú k tomu, aby boli naše ozbrojené sily pripravené ešte lepšie chrániť Slovenskú republiku,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš (nom. SNS) po tom, ako sa zúčastnil v priestoroch Centra výcviku Lešť na medzinárodnom cvičení Tobruq Legacy 2016. To sa koná na Slovensku od 20. do 30. septembra. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Obrazom: Cvičenie Tobruq Legacy 2016

„Scenár cvičenia je nastavený tak, aby si vojaci v čo najreálnejších podmienkach preverili technickú a taktickú interoperabilitu a zladili si operačné postupy v rámci NATO,“ vysvetlil šéf rezortu obrany. Ako doplnil náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky generál Milan Maxim, takéto cvičenia zároveň vojakom poskytujú priestor na komunikáciu v operačnom jazyku, čiže v angličtine, ktorá je pri tomto type cvičení z pohľadu potreby slovnej zásoby veľmi špecifická.

Cvičenie je jedným z najväčších tohtoročných aj pre české vzdušné sily

V rámci cvičenia vytvorili viacvrstvovú protivzdušnú obranu pozostávajúcu z kompletov ďalekého, stredného, malého a blízkeho doletu. Zástupca veliteľa Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky brigádny generál Miroslav Lorinc, ktorý bol zároveň riadiacim cvičenia pripomenul, že proces prípravy sa začal už v minulom roku.

Ako ďalej doplnil náčelník Generálneho štábu Armády Českej republiky armádny generál Josef Becvář cvičenie je jedným z najväčších tohtoročných aj pre české vzdušné sily. „A potvrdzuje sa tu aliančné úsilie, že sme schopní pracovať v jednom prostredí a s dobrým výsledkom,“ povedal. Podľa zástupcu amerického veľvyslanca Liama Wasleyho je skvelé, že sú tu zariadenia z ôsmich rôznych krajín a dokážu spolupracovať.

Cvičenie Tobruq Legacy 2016 je jedným z najväčších tohtoročných medzinárodných cvičení na Slovensku. Je zamerané na zladenie interoperability systémov protivzdušnej obrany členských krajín Aliancie a zúčastňuje sa na ňom približne 1250 zahraničných a 450 slovenských vojakov. Okrem Slovenska z ďalších siedmich štátov NATO a ďalších deviatich krajín má zastúpenie pozorovateľmi. Na cvičení sa zúčastňuje aj viac ako 500 kusov techniky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Danka CapákováMilan MaximPeter Gajdoš
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvyOzbrojené sily Slovenskej republiky