Lodný kapitán zachránil 260 Slovákov, ocenili ho in memoriam

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Kiska
Vyznamenanie od slovenského prezidenta Andreja Kisku prebrali na pôde slovenského veľvyslanectva v Ríme vnuk a vnučka Carla Orlandiho. Rím, 29. september 2016. Foto: facebook.com/AndrejKiska/

BRATISLAVA 30. septembra (WebNoviny.sk) – Prezident Andrej Kiska vo štvrtok počas oficiálnej návštevy Talianska udelil štátne vyznamenanie Medailu prezidenta SR in memoriam Carlovi Orlandimu za záchranu 500 židovských utečencov v Egejskom mori počas druhej svetovej vojny, z toho asi 260 Slovákov. Vyznamenanie prebrali na pôde slovenského veľvyslanectva v Ríme vnuk a vnučka Carla Orlandiho, pán a pani Kowalczyk. Informoval o tom Martin Lipták z Kancelárie prezidenta SR.

„Mnohí si možno kladieme otázku, čo je našou úlohou v živote, ako by sme mali žiť, kto je hrdinom dnešných dní,“ uviedol prezident Kiska. „Myslím si, že by sme sa mali zamýšľať nad správaním ľudí, ktorí stáli pred otázkou života a smrti. Ktorí stáli pred otázkou: mám sa snažiť pomôcť a riskovať svoj vlastný život alebo radšej budem niekde v pokoji, v pohodlí a nebudem sa zaujímať o tých druhých?“ pýtal sa Kiska.

Kiska rokoval s Mattarellom a Grassom

„Prosím, neberte toto vyznamenanie len ako našu obrovskú vďaku, ale zároveň ako výzvu nám všetkým. Odložme trochu svoje pohodlie. Keď boli ľudia ochotní nasadiť svoj život – to najcennejšie, čo mali – aby pomohli, je to výzva pre nás všetkých, aby sme sa v dnešnej, tak neľahkej dobe, zamysleli, ako by sme čo i len maličkým dielom vedeli pomôcť tomu, aby naša spoločnosť, naša planéta, náš svet bol krajší,“ uviedol Kiska.

Slovenská hlava štátu vo štvrtok tiež rokovala s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom a predsedom Senátu Pietrom Grassom. Kiska sa takisto zúčastnil na slávnostnom otvorení výstavy slovenskej gotiky „Poklady zo Slovenska“. Na stretnutiach s vysokými predstaviteľmi prezident uviedol, že „Taliansko je krajina, ktorá je nielen partnerom, je aj priateľom. Je to krajina, s ktorou zdieľame veľa“. Taliansko je na Slovensku štvrtým najväčším investorom. Vytvorilo viac ako 650 podnikov a viac ako 25-tisíc pracovných miest. Do Talianska príde ročne viac ako 200-tisíc našich turistov.

Utečenec, ktorý príde do Talianska, je podľa Kisku aj našim utečencom

Prezident zároveň pripomenul, že Taliansko je krajinou, kde je migračná kríza každodennou realitou. „V rozhovoroch s prezidentom Mattarellom sme veľa diskutovali o tom, ako migračnej kríze čeliť. Čo môžeme aj my, Slovensko, spraviť. Myslím si, a vyjadril som to aj pánu prezidentovi, že pri migračnej otázke musíme stať pevne na dvoch nohách. Dať istotu našim občanom, obyvateľom Európskej únie, že veci máme pod kontrolou a že nám tu nehrozí nebezpečenstvo. Na druhej strane však Európska únia nie je len o obchode, ale aj o solidarite,“ myslí si prezident.

„Ak by nám napríklad na Slovensku prišlo cez hranicu s Ukrajinou 100, 200, 400-tisíc ľudí, potrebovali by sme pomoc, obrátili by sme sa na krajiny Európskej únie a pýtali by sme solidaritu,“ uviedol ďalej Kiska. „Takisto dnes musíme vnímať situáciu v krajinách, ktoré sú priamo dotknuté migračnou krízou. Je našou morálnou povinnosťou, ako úspešnej krajiny, nielen myslieť na ľudí, ktorí utekajú pred smrťou, ale aj na solidaritu v rámci Európskej únie. Talianska hranica je aj naša hranica. Utečenec, ktorý príde do Talianska, je aj našim utečencom. Európska únia spoločne tento problém určite zvládne,“ skonštatoval prezident počas návštevy Talianska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Kiska