Pollák kritizuje súčasného splnomocnenca pre rómske komunity

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peter Pollák
Peter Pollák Foto: SITA/Gabriel Kuchta

BRATISLAVA 30. septembra (WebNoviny.sk) – Súčasný splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd) nevysvetlil svoju nečinnosť a vo svojich vyjadreniach zavádza. Tvrdí to bývalý splnomocnenec Peter Pollák (OĽaNO), ktorý spolu s poslankyňou NR SR za OĽaNO Veronikou Remišovou vo štvrtok Ravasza obvinil, že z eurofondov určených na riešenie problematiky Rómov na Slovensku vláda doposiaľ od roku 2014 neminula jediné euro, hoci Európska komisia jej v roku 2014 dala finančné prostriedky vo výške 380 miliónov eur.

Súčasný splnomocnenec Ravasz sa bráni, že našiel projekty absolútne nepripravené na spustenie ďalšej fázy,“ povedal Pollák s tým, že konkrétne projekty boli od augusta 2015 pripravované a konzultované s ministerstvami a mimovládnym sektorom a riadne odovzdané na ministerstve vnútra koncom minulého roku. „Otázka teda skôr znie, prečo ich ministerstvo stále nespustilo a prečo sa všetko zastavilo práve pred marcovými voľbami,“ pýta sa Pollák.

Pollák vo štvrtok vyhlásil, že Slovensko je jedinou krajinou, ktorej dala Európska komisia v roku 2014 finančné prostriedky vo výške 380 miliónov eur po troch rokoch kvalitnej práce, keď sa zrealizovali mnohé významné projekty, postavili sa komunitné centrá. „Dnes nefunguje žiadny projekt. Dnes viac ako 50-tisíc ľudí v rómskych lokalitách nedostáva žiadnu službu. Sme v stave, keď máme financie, máme plán, ktorý bol dohodnutý s Európskou komisiou a našou bývalou vládou a je ukotvený v operačnom programe Ľudské zdroje, ale aj po pol roku novej vlády a nového splnomocnenca pre rómske komunity, sa nerealizujú žiadne projekty na podporu Rómov.“

Pollák sa obáva, že súčasná vláda si chystá financie na to, aby ich mohla použiť na iné účely. Ravasz na vyjadrenia Polláka a Remišovej reagoval, že projekty mali byť spustené ešte pred jeho nástupom do funkcie, keď bol splnomocnencom Peter Pollák. „Projekty, čo spomínal pán Pollák, mali byť spustené už od januára tohto roku. Ja som nastúpil do funkcie v apríli a zistil som, že tie projekty nielen že nie sú spustené, ale neboli ani pripravené. Moja snaha preto bola ich pripraviť, a potom spustiť. Za dva mesiace sme dali dokopy k tým najdôležitejším projektom naše podklady a poslali sme ich na odsúhlasenie rôznym orgánom,“ povedal s tým, že to nie je krátkodobá záležitosť, a tak sú v procese.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ábel RavaszPeter Pollák