Slovensko splnilo prioritu, EÚ ratifikuje Parížsku dohodu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
László Sólymos
Exminister životného prostredia László Sólymos Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 30. septembra (WebNoviny.sk) – Parížsku dohodu o boji proti klimatickej zmene ratifikuje Európska únia v najbližších dňoch.

Vyplýva to z mimoriadneho rokovania Rady EÚ pre životné prostredie, ktorú zvolal a viedol v Bruseli slovenský minister životného prostredia László Sólymos. Informoval o tom Odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP).

Jednomyseľný súhlas všetkých ministrov životného prostredia

Presne dva týždne po summite v Bratislave sa podarilo Slovensku, ako predsedajúcej krajine v Rade EÚ, splniť jednu z našich predsedníckych priorít. Dosiahli sme dohodu naprieč EÚ, a skorá ratifikácia na úrovni Únie je tak realitou,“ vyhlásil Sólymos po tom, ako s ratifikáciou Parížskej dohody vyjadrili jednomyseľný súhlas všetci európski ministri životného prostredia. Na budúci týždeň bude o jej ratifikácii hlasovať Európsky parlament počas svojho plenárneho zasadnutia v Štrasburgu. „EÚ týmto krokom prejavila svoju zodpovednosť, angažovanosť a záujem na spomalení otepľovania našej planéty. Únia je a zostáva globálnym lídrom v boji proti klimatickej zmene,“ zdôraznil Sólymos.

Eurokomisár zodpovedný za oblasť klímy a energetiky Miguel Arias Caňete považuje dohodu za úspech slovenského predsedníctva, ktoré podľa neho vyvinulo a preukázalo veľké úsilie a flexibilitu. „Dnešok je ukážkou, že EÚ je jednotná a solidárna,“ podčiarkol. Pripomenul, že ratifikácia je prvým krokom, ďalším bude plnenie dohody. Parížska dohoda nadobudne platnosť v 30. deň po dni, keď ju ratifikuje najmenej 55 zmluvných strán dohovoru, ktoré celkovo zodpovedajú minimálne za 55 percent globálnych emisií skleníkových plynov. Prioritou medzinárodného spoločenstva je zabezpečiť, aby do konca roka 2016 ratifikovali Parížsku dohodu všetky kľúčové štáty, medzi ktoré patrí aj Európska únia.

Výsledok medzinárodného úsilia od roku 2011

K dnešnému dňu dohodu ratifikovalo 61 krajín, čím sa splnila prvá podmienka nadobudnutia platnosti dohody. Spolu zatiaľ predstavujú 47,79 percenta emisií skleníkových plynov. Medzi nimi sú aj Čína a USA, ktoré majú najväčší podiel emisií. Tretím najväčším producentom je Európska únia. India, ktorá reprezentuje 4,10 percenta emisií, ohlásila, že dohodu plánuje ratifikovať začiatkom októbra. Svoj národný ratifikačný proces už ukončilo sedem členských štátov EÚ – okrem Slovenska aj Maďarsko, Francúzsko, Rakúsko, Nemecko, Malta a Portugalsko. Piakovým rozhodnutím sa zvyšuje pravdepodobnosť, že prvé zasadnutie strán Parížskej dohody sa uskutoční už počas klimatickej konferencie v Marrákeši 7. až 18. novembra, no len za predpokladu, že do 7. októbra bude splnená aj druhá podmienka pre nadobudnutie jej platnosti.

Parížska dohoda bola prijatá 12. decembra 2015 ako výsledok medzinárodného úsilia od roku 2011 konsenzom 196 strán Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy. Jej cieľom je obmedziť rast globálnej teploty do konca storočia o maximálne dva stupne Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím. V druhej polovici 21. storočia by sa mala dosiahnuť uhlíková neutralita, teda by sa malo vypustiť len toľko emisií skleníkových plynov, koľko ekosystémy dokážu zachytiť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe László Sólymos