Brány a bastióny väznice v Leopoldove dostali mená

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Leopoldov
Ústav na výkon trestu odňatia slobody a Ústav na výkon väzby Leopoldovo. Foto: archívne, SITA/Diana Černáková

LEOPOLDOV 1. októbra (WebNoviny.sk) – Brány a bastióny leopoldovskej väznice dostali mená, ktoré navrhol ešte pred 350 rokmi poľný maršal Louis Raduit de Souches.

K menám brán Alessandrina a Gonzaga a šiestich bastiónov sa vyjadroval cisár Leopold I. aj pápež Alexander VII., k samotnému aktu ich pomenovania však z neznámych dôvodov v 17. storočí nedošlo. Leopoldovčania tento nedostatok napravili, urobili tak pri príležitosti 160. výročia pretvorenia pôvodne protitureckej pevnosti na väzenie. Brány počas slávnostného aktu pomenovania požehnal väzenský kaplán Rastislav Firment.

Reálne pomenovanie a požehnanie súčastí väznice v Leopoldove spojili s veľkolepým návratom do histórie. Od kostola až po väznicu išiel sprievod v historických kostýmoch, v ktorom nechýbal panovník Leopold I. s manželkou, pápež Alexander VII., ale ani maršal de Souches, ktorý výstavbu protitureckej pevnosti zabezpečoval. Názvy brán a bastiónov podľa zástupcu primátorky Leopoldova Juraja Hladkého nebudú zabudnuté.

,,Mesto Leopoldov chystá informačnú tabuľu, ktorá bude pripomínať najzávažnejšie udalosti v dejinách pevnosti. Bude tam aj mapka s pomenovaním brán a bastiónov,“ povedal Hladký. Pevnosti mávali v minulosti bežne pomenované brány aj jednotlivé súčasti. Dodnes sa zachovali v prípade pevnosti v Komárne, kde majú napríklad Leopoldovu bránu, Ferdinandovu bránu, Bastión sv. Xavera a ďalšie.

História mesta Leopoldov je úplne spojená s históriou pevnosti, dnešného väzenia. ,,Keby nebolo pevnosti, ktorá sa začala budovať v polovici 17. storočia, nebolo by ani mestečka. Územie dnešného Leopoldova patrilo pôvodne štyrom susedným obciam a vďaka tomu, že cisár dal vykúpiť pôdu na výstavbu leopoldovskej pevnosti, usadila sa tu časť vojakov,“ vysvetlil Hladký. Slávnostné pomenovanie brán pripravil Mestský úrad v Leopoldove v spolupráci so Zborom väzenskej a justičnej stráže.

Pevnosť v Leopoldove začali stavať v roku 1665 podľa vtedy najmodernejšieho systému. Stavalo ju asi tritisíc remeselníkov a robotníkov. Po strate vojenského významu bol objekt v roku 1856 prebudovaný na väznicu a tomuto účelu slúži dodnes.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Väznica v Leopoldove