Ružomberkom prejdú autá ľahšie, mesto zaplatilo zelené vlny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Semafor
Foto: ilustračné, SITA/AP

RUŽOMBEROK 1. októbra (WebNoviny.sk) – Prejazdy hlavných ťahov cez Ružomberok a Liptovský Mikuláš zrýchlia zelené vlny na semaforoch.

Ružomberská radnica za projekt zaplatila 14 930 eur, médiá o tom informoval asistent primátor Michal Praženica. Po ukončení auditu technických zariadení a realizácii monitoringu dopravy vytvorili nové signálne plány pre semafory. Na zelenú vlnu sú už nastavené križovatky pri SCP, Lidli, Hypernove a nemocnici.

Zároveň na ružomberských semaforoch zaviedli novú službu – krátke blikanie zelenej tesne predtým, ako má naskočiť oranžová a potom červená farba. „Už zďaleka to upozorní vodiča, že signál zelenej sa čoskoro zmení,“ doplnil vedúci kancelárie primátora Dušan Mataj.

Ružomberok má v súčasnosti šesť svetelných križovatiek. Križovatky Hypernova a Kaufland sú zdvojené, jeden radič obsluhuje signály dvoch susediacich semaforov. Technológiu semaforov na križovatkách SCP, Kaufland, Hypernova a pri nemocnici spravuje a prevádzkuje mesto, svetelná signalizácia pri Lidli je v správe obchodného reťazca. V súčasnosti mesto rokuje o prevode jej vlastníctva. O podobný krok sa bude usilovať aj pri križovatke Shell na Žilinskej ceste.

V Liptovskom Mikuláši zriadili zelenú vlnu na úseku cesty I/18 od Rachmaninovho námestia po križovatku pred Hypernovou. Poslanci mestského zastupiteľstva schválili ešte v marci 25-tisíc eur na zabezpečenie tohto dopravného projektu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať