Sulík: Briti budú k cudzincom pristupovať inak ako doteraz

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Richard Sulík
Líder SaS Richard Sulík. Foto: archívne, SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 2. októbra (WebNoviny.sk) – Od referenda vo Veľkej Británii o odchode krajiny z EÚ uplynuli už tri mesiace a podľa predsedu strany Sloboda a Solidarita (SaS) a europoslanca Richarda Sulíka „prvotný prach z toho výbuchu sadol“. Povedal to v rozhovore pre agentúru SITA.

Sulík vníma tri mesiace od referenda ako dosť dlhý čas na to, aby stihli prvotné emócie pominúť. Podľa neho pod vedením novej premiérky Theresy Mayovej Británia podá žiadosť o vystúpenie do konca roka. „Theresa Mayová robí na mňa, zatiaľ, veľmi dobrý dojem a predpokladám, že do konca roka dajú žiadosť na vystúpenie z EÚ a teda budú aktivovať článok 50 zmluvy o vystúpení krajiny z EÚ. Potom sa spustí maximálne dvojročný proces, počas ktorého Briti vystúpia. To, že Británia vystúpi, je dnes už celkom jasné,“ povedal Sulík.

Je presvedčený o tom, že Británia bude po brexite pristupovať inak k cudzincom, ktorí v krajine už pracujú, a inak k tým, ktorí tam ešte len pracovať plánujú. Zároveň však tvrdí, že štáty EÚ by mali pracovať na tom, aby občania neodchádzali za prácou do zahraničia.

V prípade Slovenska by mala vládna koalícia prejaviť snahu motivovať mladých Slovákov, aby zo Slovenska neodchádzali. „Vďaka politike premiéra Roberta Fica množstvo ľudí muselo ísť pracovať do zahraničia. Za posledných deväť rokov, čo tu vládne premiér Fico, keby jeho politika bola rozumnejšia, tak by nevyháňala toľko ľudí do zahraničia. O toto sa treba snažiť, aby najmä mladí a vzdelaní neodchádzali. O toto sa treba snažiť viac ako riešiť Britániu,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Richard Sulík