Jurinová: V kauze Čistý deň zlyhalo ministerstvo aj úrady

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Erika Jurinov
Erika Jurinová Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 4. októbra (WebNoviny.sk) – V prípade kauzy resocializačného zariadenia Čistý deň ide podľa predsedníčky Výboru Národnej rady (NR) SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Eriky Jurinovej o chybu v systéme.

Celý systém treba zrúcať a nanovo postaviť. Uviedla to na tlačovom brífingu k výsledkom poslaneckého prieskumu ku kauze zariadenia Čistý deň spolu s ďalšími dvoma poslankyňami a členkami Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Annou Verešovou (OĽaNO-NOVA) a Natáliou Blahovou (SaS).

Ministerstvo a ústredie robia kontroly nezávisle

„Pravá ruka nevie, čo robí ľavá,“ povedala Jurinová s tým, že Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR nespolupracuje s Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny tak, ako by malo a oba úrady robia kontroly nezávisle od seba bez toho, aby to spolu konzultovali.

Podľa zistení Blahovej majú na ústredí práce záznamy o piatich podnetoch podaných na Čistý deň od roku 2014 do roku 2016. „Nevedeli nám ani povedať, či tieto podania a sťažnosti sú totožné s tými, o ktorých hovorí minister, pretože on hovorí o šiestich podaniach,“ uviedla na besede Blahová. Podľa jej slov ústredie práce nedokáže podať ani bezchybné správy o kontrolách, ktoré v zariadení vykonalo. Navyše prvá kontrola sa uskutočnila v Čistom dni až v októbri 2015, rok po tom, ako bol podaný prvý podnet na prešetrenie zariadenia.

Jeden z podnetov bol podaný na konkrétne osoby zo zariadenia, na terapeutov, ktorí údajne sexuálne zneužívali deti. Z protokolu kontroly úradu však vôbec nevyplýva, či sa tieto osoby naďalej zdržujú v zariadení a akú pracovnú zmluvu títo terapeuti so zariadením podpísali. Úrad tiež šetrením zistil, že v zdravotných dokumentáciách detí sa nachádzajú len záverečné posudky od psychiatrov, priebežné hodnotenie ich stavu v kartotékach chýbalo. Odpoveďou zariadenia bolo, že jednotliví psychológovia, ktorí sa v zariadení striedali, si posudky detí odnášali so sebou, a preto nie sú súčasťou ich dokumentácie. „Ak vôbec existujú,“ dodala Blahová.

Richter má maslo na hlave

„Každý, kto sa dozvie o ohrození zdravia a života dieťaťa, to musí oznámiť úradom, ktoré sú kompetentné,“ uviedla Verešová s tým, že v tomto prípade to tak bolo, no zlyhali úrady aj ministerstvo. Podľa Jurinovej by preto mal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter prijať politickú zodpovednosť za to, že nezvládol upraviť systém tak, aby dokázal chrániť deti z tohto zariadenia. „Je to jeho veľké maslo na hlave,“ dodala Jurinová s tým, že všetky deti by sa mali dostať z Čistého dňa čo najskôr a mali by byť relokované do nových zariadení podľa nariadení súdu.

Minister mal podľa nej možnosť zrušiť akreditáciu tomuto zariadeniu už dávno, namiesto toho sa so zariadením otvorilo ďalšie konanie. Zariadenie, ktoré bolo už v roku 2014 prvýkrát podozrivé zo zneužívania detí a nedodržiavania ich práv a následne opakovane počas dvoch rokov, by už podľa nej dávno nemalo fungovať. „Ak sú ohrozené najlepšie záujmy detí z takýchto zariadení, zodpovedný za ich ochranu je štát,“ dodala Blahová s tým, že v starostlivosti podozrivých je v zariadení stále 30 detí.

O prípade údajného znásilnenia 14-ročného dievčaťa v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante informovala poslankyňa Natália Blahová už niekoľkokrát. V tomto zariadení boli podľa poslankyne aj iné znásilnenia a útoky. Ministerstvo práce v reakcii na zverejnenie kauzy začalo v zariadení v spolupráci s Generálnou prokuratúrou SR kontrolu. Opoziční poslanci medzitým upozornili na ďalšie prípady bývalých klientov a zamestnancov zariadenia, ktorí hovoria o zneužívaní chovancov. Polícia zriadila pre vyšetrovanie prípadu šesťčlenný vyšetrovací tím.

Akreditáciu odporučili zariadeniu odobrať

Zariadenie nie je štátne, no má akreditáciu ministerstva. Akreditačná komisia odporučila ministerstvu sociálnych vecí odobrať Čistému dňu akreditáciu pre nedostatky, ktoré boli v stredisku v minulosti zistené. Deti by v takomto prípade boli premiestnené do iných zariadení. Riaditeľ resocializačného strediska Peter Tománek v súvislosti s kauzou údajného sexuálneho zneužívania jednej z klientok odmietol akékoľvek systémové zlyhanie zo strany strediska, ktoré vedie.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) v utorok 20. septembra na rokovaní Výboru NR SR pre sociálne veci informovala, že príslušné orgány podali návrhy na súdy vo veciach premiestnenia detí, ktoré sú v zariadení v Galante v 34 prípadoch.

„V niektorých prípadoch bude musieť dôjsť k nútenému výkonu rozhodnutia. Očakávam, že v zmysle nastavených pravidiel sa budú dodržiavať. Emocionálna atmosféra v Galante ovplyvňuje aj správanie sa klientov, podľa mojich informácií nie všetci vnímajú rozhodnutie súdu o premiestnení ako svoje a nie sú s ním stotožnení, a preto budú musieť súdy konať ďalej,“ doplnila Lucia Žitňanská. Prípad sleduje aj komisárka pre deti Viera Tomanová, ktorá popri zainteresovaných úradníkoch sa stretla aj s chovancami zariadenia a ich rodičmi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anna VerešováErika JurinováJán RichterLucia ŽitňanskáNatália BlahováViera Tomanová