Od Rumunska sa môžeme podľa prezidenta Kisku veľa naučiť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Prezident Kiska pred poslancami vystúpil so správou o stave republiky
Prezident Andrej Kiska v parlamente predniesol správu o stave republiky. Kiska už v aktuálnom volebnom období pred poslancami vystúpil, a to koncom apríla po schválení programového vyhlásenia vlády. Bratislava, 16. jún 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 11. októbra (WebNoviny.sk) – Rumunsko spojilo ekonomický rast s bojom proti korupcii a je veľa vecí, ktoré sa v tomto smere môžeme naučiť. Po pondelňajšom rokovaní s rumunským prezidentom Klausom Iohannisom to povedal prezident Andrej Kiska, ktorý je v Bukurešti na dvojdňovej oficiálnej návšteve.

Okrem fungovania rumunského protikorupčného úradu, ktorý za ostatné tri roky konal proti tisícom štátnych predstaviteľov, diskutovali prezidenti aj o snahe Rumunska začleniť sa do schengenského priestoru. Kiska v tejto súvislosti vyjadril Rumunsku podporu. „Spravíme všetko, čo je v našich silách, aby sme Rumunsku pomohli,“ povedal rumunskej hlave štátu. Okrem toho bola témou rokovania aj súčasná situácia v Európe vrátane migračnej krízy. Informuje o tom oficiálna stránka prezidenta.

Kiska vyznamenal rumunského prezidenta Radom Bieleho dvojkríža I. triedy za mimoriadny osobný prínos k rozvoju bilaterálnych vzťahov. Radom Bieleho dvojkríža III. triedy vyznamenal piatich rumunských vojenských veteránov, ktorí sa podieľali na oslobodzovaní Československa počas 2. svetovej vojny. Prezident tiež položil vence k Hrobu neznámeho vojaka v Parku Karola I. v Bukurešti.

Andrej Kiska sa v pondelok v rámci oficiálnej návštevy stretol aj s predsedom vlády Dacianom Ciolosom. V utorok vystúpi na slovensko-rumunskom ekonomickom fóre a navštívi slovenskú krajanskú komunitu, ktorá žije v Rumunsku už viac ako 200 rokov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Kiska