Prečo kĺby vekom bolia?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SANOFI

Bratislava – 13. októbra 2016- V ľudskom tele máme asi 230 kĺbov. Najmä tie používanejšie potrápia v priebehu života väčšinu ľudí bolesťou a ťažšou pohyblivosťou v dôsledku degeneratívneho ochorenia – osteoartrózy.

„Osteoartróza je najčastejšie ochorenie pohybového aparátu vo svete. Na Slovensku ročne pribudne okolo 10 000 nových pacientov s touto diagnózou. Vo veku 70 – 80 rokov postihuje osteoartróza takmer 90 % obyvateľstva.“hovorí prof. MUDr. Milan Kokavec ,PhD., prezident Slovenskej ortopedickej a traumatologickej spoločnosti (SOTS).

Pri tomto nezápalovom ochorení dochádza k postupnej strate ochrannej kĺbovej chrupky, čím sa poškodzuje aj kĺbové puzdro a jeho výstelka, kosť, svaly i šľachy okolo kĺbov. Postihnutý kĺb bolí, býva stuhnutý, rýchlo stráca svoju pohyblivosť a funkciu. Artróza je dokonca jednou z troch najčastejších príčin invalidity a obmedzenia hybnosti. Aj v menej pokročilých štádiách znižuje kvalitu života a obmedzuje človeka pri každodenných činnostiach, nemôže chodiť, pracovať, často dokonca ani spávať. Dôsledkom osteoartrózy je potom nárast hmotnosti, ale aj zhoršenie srdcovocievnych ochorení či cukrovky.

Osteoartróza sa nedá celkom vyliečiť, no jej priebeh dokáže ovplyvniť zmena životného štýlu a liečba. Cieľom je spomaliť, zastaviť, prípadne až zvrátiť postup ochorenia, zmierniť bolesť, potlačiť zápal, ktorý v poškodenom kĺbe vznikol a samozrejme zachovať alebo zlepšiť kvalitu života. Základom liečby je dodržiavanie životosprávy, cvičenie, zníženie hmotnosti, pohybová či fyzikálna liečba. Ak má človek bolesti, môže užívať lieky s rýchlym a krátkodobým účinkom, ako sú analgetiká, protizápalové lieky, glukokortikoidy, či slabé opioidy. Pôsobia proti bolesti, no funkčnosť kĺbu neovplyvňujú a majú riziko nežiaducich účinkov. Naopak – lieky na osteoartrózu s dlhodobým účinkom – napr. kyselina hyalurónová, kolagén či chondroitín pôsobia proti príznakom a zároveň aj podporujú spomalenie či dokonca zastavenie deštrukcie chrupky.

Jednou z liečebných možností osteoartrózy je tzv. viskosuplementácia, čo znamená upravenie a podporenie prirodzených „zdravých“ funkcií kĺbovej tekutiny pomocou injekcií kyseliny hyalurónovej, ktoré sa pichajú priamo do kĺbu. Práve táto kyselina je totiž základnou zložkou povrchu chrupky a kĺbovej tekutiny zdravého kolena, no v dôsledku osteoartrózy svoje vlastnosti stráca.

Na trhu existuje viacero prípravkov s obsahom kyseliny hyalurónovej a líšia sa od seba zotrvaním prípravku v kĺbe i rýchlosťou a dĺžkou účinku. Účinnejšie sú prípravky s vysokou molekulovou hmotnosťou, lebo sa pomalšie odbúravajú z kĺbu a majú lepšie vlastnosti proti deformácii.

„Prípravky Synvisc a Synvisc-One od spoločnosti Sanofi obsahujú vysokomolekulovú kyselinu hyalurónovú, ktorá zlepšuje pohyblivosť kĺbov a na zníženie bolesti účinkuje dlhšie ako kortikoidy. Až do 1 roka od aplikácie spomaľuje progresiu artrózy a znižuje užívanie liekov proti bolesti. Svojimi vlastnosťami napodobňuje kĺbovú tekutinu mladého, zdravého kĺbu, nahrádza ju a dopĺňa. Obsahuje 20 % gélu, vďaka čomu ešte lepšie maže kĺb a tlmí nárazy počas pohybu. V závažných prípadoch, kedy sa nedá vyhnúť úplnej náhrade kolenného kĺbu, odďaľuje používanie Synvisc-One nutnosť operácie až o 3,8 roka. Účinnosť a bezpečnosť sa potvrdila v najrozsiahlejšom programe klinických štúdií spomedzi všetkých prípravkov určených na viskosuplementáciu“, uviedla Ing. Beáta Kujanová, komunikačná manažérka Sanofi.

Prípravky Synvisc a Synvisc-One sú na Slovensku legislatívne zaradené medzi zdravotnícke pomôcky a čiastočne ich prepláca zdravotná poisťovňa. Predpísať ich môže ortopéd, traumatológ či reumatológ.

Podpora zdravia kostí a kĺbov nie je len cieľom blížiaceho sa Svetového dňa osteoartrózy, ale aj trvale dôležitou témou z pohľadu Svetovej zdravotníckej organizácie.

„WHO vyhlásilo pre roky 2000 – 2010 s predĺžením do roku 2020 Dekádu kostí a kĺbov, ktorej ciele presadzuje a podporuje aj Slovenská ortopedická a traumatologická spoločnosť. Kľúčovými oblasťami, ktorým sa Dekáda venuje, sú osteoartróza spolu s osteoporózou, reumatoidnou artritídou, bolesťou driekovej chrbtice a zlomeninami,“ približuje prof. MUDr. Milan Kokavec. „Cieľom je najmä zvýšiť informovanosť o náraste muskuloskeletálnych ochorení, motivovať ľudí, najmä mladých, k prechodu „od informovanosti k činom“ a splnomocniť obyvateľstvo k participácii na starostlivosti o svoje zdravie, ale aj vytvoriť čo najlepšie a najefektívnejšie medicínske postupy prevencie a liečby a tiež pochopiť a podporiť rozvoj vedy a vzdelania. Aktivity koordinujeme s medzinárodne akceptovanými odbornými spoločnosťami. Prezident Dekády kostí prof. Lars Lidgren zo Švédska dokonca navštívil v roku 2002 Bratislavu a bolo mu udelené čestné členstvo SOTS,“ dodáva prof. Milan Kokavec.

Svetový deň osteoartrózy, ktorý vyhlasuje Európska liga proti reumatizmu EULAR (European League Against Rheumatism) vždy 12. októbra, má v roku 2016 motto: „Budúcnosť je vo vašich rukách“. Aj keď sa vzniku osteoartrózy väčšinou nedá postupom veku celkom vyhnúť, svojim aktívnym prístupom môžeme vznik tohto ochorenia, jeho priebeh i rýchlosť postupu ovplyvniť.

O spoločnosti Sanofi

Sanofi, vedúca spoločnosť v oblasti zdravotnej starostlivosti, skúma, vyvíja a prináša terapeutické riešenia so zameraním na potreby pacientov. Sanofi svoje aktivity realizuje prostredníctvom piatich obchodných jednotiek: Diabetes a kardiovaskulárne ochorenia, všeobecné lekárstvo a rozvíjajúce sa trhy, Sanofi Genzyme a Merial. Spoločnosť Sanofi je kótovaná na burzách v Paríži (EURONEXT: SAN) a  New Yorku (NYSE: SNY).

Obozretné vyhlásenia spoločnosti Sanofi

Táto tlačová správa obsahuje obozretné vyhlásenia, ktoré sú definované v Zákone o procesnej reforme ochrany súkromných informácií z roku 1995, v znení neskorších úprav. Obozretné vyhlásenia sú vyhlásenia, ktoré nie sú historickými skutočnosťami. Tieto vyhlásenia zahŕňajú zahŕňajú informácie o vývoji produktov, finančné prognózy a odhady, vrátane predpokladov, vyhlásení o plánoch, cieľoch a očakávaniach s ohľadom na budúce udalosti, operácie, produkty a služby, ako aj vyhlásení o budúcich činnostiach. Obozretné vyhlásenia sa všeobecne identifikujú pomocou výrazov „očakávať“, „predpokladať“, „veriť“, „zamýšľať“, „odhadovať“, „plánovať“ a podobných vyjadrení. Hoci vedenie spoločnosti Sanofi verí, že očakávania vyjadrené v takýchto obozretných vyhláseniach sú racionálne, upozorňuje investorov, že obozretné vyhlásenia podliehajú rozličným rizikám a neistotám, z ktorých mnohé je ťažko predvídať a vo všeobecnosti nie sú pod kontrolou spoločnosti Sanofi a ktoré by mohli spôsobiť významné rozdiely medzi skutočnými výsledkami a vývojom a tými, ktoré boli uvedené, predpokladané alebo plánované v obozretných informáciách a vyhláseniach.

Tieto riziká a neistoty zahŕňajú, okrem iného, neistoty, ktoré sú súčasťou výskumu a vývoja, budúce klinické dáta a analýzy vrátane post-marketingových dát a analýz, rozhodnutia regulačných autorít, ako napríklad FDA alebo EMA týkajúce sa toho či a kedy schvália nejaký liek, zariadenie alebo biologickú aplikáciu, ktoré môžu byť podané pre akýchkoľvek produktových kandidátov, ako aj ich rozhodnutia týkajúce sa označovania a iných skutočností, ktoré by mohli ovplyvniť dostupnosť a komerčný potenciál takýchto produktových kandidátov, absencia záruky, že produktový kandidát, ak bude schválený, bude komerčne úspešný, budúce schvaľovanie a komerčný úspech terapeutických alternatív, ako aj alternatív diskutovaných alebo identifikovaných vo verejných súboroch s SEC a AMF vytvorených spoločnosťou Sanofi vrátane tých, ktoré boli vymenované pod „Rizikovými faktormi“ a „Upozornením na obozretné vyhlásenia“ vo výročnej správe spoločnosti Sanofi vo Formulári 20-F pre rok končiaci 31. decembrom 2015. Spoločnosť Sanofi okrem povinností vyplývajúcich z príslušných právnych predpisov nepreberá žiadnu zodpovednosť za aktualizáciu alebo revíziu akýchkoľvek obozretných informácií alebo vyhlásení.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Sanofi