Dalajláma na Slovensku: O láske, súcite a vzdelaní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dalajláma
Dalajláma počas prednášky v bratislavskej Aegon Aréne. Bratislava, 16. október 2016. Foto: Mimi Šramová

BRATISLAVA 17. októbra (WebNoviny.sk) – Takmer 4-tisíc ľudí si namiesto nedeľného obeda našli cestu do bratislavskej Aegon arény, kde mali počas dvojhodinovej prednášky možnosť naživo si pozrieť vystúpenie dalajlámu.

Tibetský duchovný si ich svojim bezprostredným správaním získal ich srdcia a Národné tenisové centrum viackrát ožilo úprimným smiechom a potleskom. „Som rád, že ste tu. Je vás tu vyše dvetisíc. Keď si len predstavíte, že každý z vás odovzdá posolstvo tejto prednášky svojim známym, jej posolstvo je naplnené, povedal na úvod tibetský duchovný vodca. Teší ma váš záujem o moju krajinu,“ povedal dalajláma.

Okomentoval viaceré globálne témy

Dalajláma sa dotkol viacerých globálnych tém, ako napríklad medziľudské vzťahy, ktoré sú v dnešnej dobe poznačené zhonom, materializmom a nenávisťou. Venoval sa aj vzdelaniu a vzdelávaniu, kde kritizoval súčasný trend, sústredený na zarábanie peňazí a nie na vzťahy medzi ľuďmi. „Moderné vzdelávanie nevzdeláva, ale je sústredené na zarábanie peňazí,“ uviedol.

Obrazom: Dalajláma počas svojej prednášky v bratislavskej Aegon Aréne

Ako sa sám pochválil, túto tému riešil aj počas obeda so slovenských prezidentom Andrejom Kiskom. Duchovný vodca odpovedal na viaceré otázky z publika. Pri otázke čo povie na to, keď americké voľby vyhrá Donald Trump, povedal že lepšie je tieto voľby nekomentovať a byť ticho.

Dalajláma je na Slovenku tretíkrát

Celé dve hodiny boli diváci neuveriteľne disciplinovane ticho a v aréne by bolo počuť aj špendlík padnúť. Ľudia prišli z celého Slovenska, Maďarska, Čiech aj Rakúska. Pani, ktorá pricestovala z Banskej Bystrice aj s rodinou, a ktorá miluje Robina Sharmu a jeho kultovú knihu Mních, ktorý predal svoje Ferrari a Ruizove Štyri dohody sa vyjadrila, že sa jej plní životný sen vidieť prednášku dalajlámu naživo.

Tohtoročná návšteva Jeho Svätosti Tändzina Gjamccho bola v poradí už jeho treťou návštevou Slovenska. V minulosti tu bol v októbri 2000 na pozvanie galérie At Home Gallery v Šamoríne. Súčasne mu Univerzita Komenského v Bratislave udelila čestný titul Dr.h.c.. V septembri 2009 ho pozvala Nadácia Jána Langoša a udelila mu Cenu Jána Langoša za boj za ľudské práva a demokraciu.

Aj tretia návšteva dalajlámu na Slovensku sa uskutočnila na základe pozvania manželov Suzanne a Csabu Kissovcov zo šamorínskej At Home Gallery. Na otázku, ako sa im to podarilo, Suzanne odpovedala: Bolo to mimoriadne náročné, pracovali sme na tom 2 roky. Je žiadaný po celom svete, preto sme veľmi šťastní, že zavítal opäť na Slovensko. Je to aj vďaka enormnému záujmu Slovákov o Jeho Svätosť a o jeho krajinu. Aj vďaka tomu sa nám to podarilo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe DalajlámaDonald Trump