Vraciame sa do dôb mečiarizmu, reagoval Lipšic na obvinenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Daniel Lipšic
Bývalý poslanec za stranu OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic a poslanec za stranu OĽaNO-NOVA Gábor Grendel počas tlačového brífingu na tému: Vyjadrenie k obvineniu Národnou kriminálnou agentúrou (NAKA). Bratislava, 18. október 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 18. októbra (WebNoviny.sk) – Bývalý poslanec NR SR za OĽaNO-NOVA, exminister vnútra Daniel Lipšic a súčasný poslanec NR SR za OĽaNO-NOVA Gábor Grendel podľa portálu aktuality.sk čelia obvineniu z trestného činu.

Lipšic protiúder čakal

Má sa týkať toho, že v minulosti zverejnil, že Privatbanka neohlasovala podozrivé bankové operácie podnikateľa Mariána Kočnera. Lipšic v utorok na tlačovej besede povedal, že čakal, že po letných protestoch ku kauze Bašternák príde protiúder pre opozíciu pomerne rýchlo a že prídu snahy kriminalizovať opozíciu.

„Žijeme dnes v krajine, kde oligarchovia a kriminálnici vedia ovplyvňovať orgány činné v trestnom konaní tak, aby sa kauzy zamietli pod koberec a aby sa za iné vznášali fiktívne obvinenia. Pred štyrmi rokmi boli podané dve trestné oznámenia, ktoré sa týkali môjho pôsobenia na ministerstve vnútra a vyšetrovania kauzy Gorila. Bolo to koncom roku 2012. Jedno podávala finančná skupina Penta a druhé podával podnikateľ Marián Kočner,“ povedal Lipšic.

„Týkali sa toho, že som zriadil vyšetrovací tím na vyšetrovanie Gorily. NaKA (Národná kriminálna agentúra) vtedy začala dve konania, doteraz, po štyroch rokoch, mne ani Gáborovi Grendelovi nebolo doručené žiadne obvinenie,“ povedal.

Vraciame sa do doby mečiarizmu

Podľa slov Lipšica sa má súčasné obvinenie týkať trestného oznámenia, ktoré podal Kočner. „Týka sa to Privatbanky a podozrenia, že nenahlasovala podozrivé finančné operácie“.

NaKA podľa neho pracuje s fiktívnymi dokumentmi. „Dňa 3. apríla 2016 Kočner vypísal odmenu stotisíc eur, ak niekto prinesie informácie proti mne, potom 14. apríla 2016 Kočner doručuje zmanipulované e-maily Gábora Grendela polícii,“ hovorí Lipšic a pýta sa, kto riadi orgány činné v trestnom konaní v tejto krajine.

Podľa exministra vnútra nie je náhodou ani to, že dozorujúcim prokurátorom prípadu je Bystrík Palovič z Okresnej prokuratúry Bratislava I. „Ako je možné, že kriminálnici si vedia vybrať svojich vyšetrovateľov. Ako je možné, že oligarchovia dnes ovládajú časť polície a prokuratúry?“ pýta sa Lipšic. Dodal, že vo veci jeho tlačovej besedy, ktorú mal k téme Privatbanky a Kočnerových bankových prevodov v roku 2012, bol žalovaný Privatbankou. Súd vtedy vyhral na prvom stupni.

Ako Lipšic uzavrel, týmto sa nič nezačína, ale ani nekončí. Podľa neho sa vraciame do doby mečiarizmu a orgány činné v trestnom konaní sú zneužívané. Preto sa do politiky vrátiť neplánuje.

Polícia sa k obvineniu odmieta bližšie vyjadrovať

Grendel potvrdil, že tiež mu nebolo doručené uznesenie. Pýta sa, v koho záujme unikajú informácie z polície, keď médiá vedia o vznesení obvinenia skôr ako samotní obvinení.

Lipšic dodal, že koalícií tečie do topánok a že chce využiť jeho ťaživú situáciu, v ktorej sa nachádza po tom, čo zrazil dôchodcu, ktorý po nehode zomrel. „Mám pevné nervy. Nie som lakavý typ,“ uzavrel. V závere však vyjadril, že už dávnejšie vedel, že sa obvinenie pripravuje. „Stále je tu dosť policajtov, ktorým sa priečia praktiky oligarchov.“

Polícia sa k obvineniu odmieta bližšie vyjadrovať. „Vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony, ktoré sú v štádiu prípravného konania, sa nebudeme k danej veci vyjadrovať,“ povedal hovorca policajného prezídia Martin Wäldl.

Marián Kočner sa v stredu na svojej tlačovej besede plánuje k téme vyjadriť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel LipšicGábor GrendelMarián Kočner
Firmy a inštitúcie NAKA Národná kriminálna agentúra