Sulík: Slovensko vyšetrujú za šafárenie s eurofondmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Richard Sulík sa vzdá funkcie predsedu SaS
Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík počas brífingu k vnútrostraníckej situácii. Bratislava, 16. máj 2016. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 20. októbra (WebNoviny.sk) – Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) v Bruseli otvoril vyšetrovanie v súvislosti so zbernými dvormi na Slovensku. Oznámil to dnes na tlačovej besede Richard Sulík (SaS) s tým, že to považuje za dobrú správu.

„Na Slovensku sa počas tejto vlády aj počas predchádzajúcich vlád Roberta Fica (Smer-SD) kradne všade, a preto sme sa rozhodli využiť akékoľvek možnosti, aby sme na takéto konanie poukázali a aby sme proti tomu niečo spravili. Považujeme to za veľkú hanbu pre Slovensko, že OLAF takéto vyšetrovanie otvorilo. Bruselskí audítori môžu začať riešiť nielen projekty, na ktoré sme upozornili, ale aj celú výzvu na čerpanie eurofondov vo výške 80 miliónov eur. V takom prípade bude musieť Slovensko platiť korekciu,“ povedal Sulík.

Už v minulosti upozorňoval OLAF na podvody s eurofondmi, avšak závery, ku ktorým agentúra dospela, odovzdala na prešetrenie národným orgánom, a tie ich podľa Sulíka upratali pod koberec a žiadny vysoký politik nebol dodnes za korupciu odsúdený.

V prípade zberných dvorov išlo o 250 percent predražené projekty

Poslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová spomenula prípad, na ktorý upozorňovala už pred mesiacmi.

„Pri projektoch na zberné dvory išlo o odkrytie organizovanej zločineckej skupiny napojenej na fondy Európskej únie pod ministerstvo životného prostredia cez predražené eurofondy. V prípade zberných dvorov išlo o 250 percent predražené projekty na štyri zberné dvory v obciach na východnom Slovensku. Určitá skupina osôb využila svoj vplyv na MŽP. V obciach čerpali milióny eur na zberné dvory a jeden projekt na autovrakovisko v Prakovciach. Máme podozrenie, že došlo k vážnym manipuláciám s verejnými obstarávaniami tak, aby vždy zvíťazila rovnaká firma,“ povedala.

Následne dodala, že vo všetkých projektoch vykonávala obstarávanie firma EURO-recykling a vo všetkých verejných obstarávaniach zvíťazila firma Vamax-X. Jeden z jej majiteľov je podľa Ďuriš Nicholsonovej trestne stíhaný aj za daňové podvody a objednávku vraždy.

Prípad podľa Ďuriš Nicholsonovej pripomína Tomanovej sociálne podniky

Podozrivé podľa nej je, že ministerstvo aj v roku 2014 ešte podpisovalo zmluvy s Vamax-X vo výške 400-tisíc eur. Toto však bývalý minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD) odmietol.

„Obvinili ma, že som priamo podpisoval zmluvy s firmou Vamax-X, ktorá je napojená na nejakú zločineckú skupinu. Týmto chcem jednoznačne vyhlásiť, že nikdy som žiadnu zmluvu s firmou Vamax-X o pridelení nenávratného finančného prostriedku nepodpísal,“ zdôraznil Žiga.

Celý prípad podľa Ďuriš Nicholsonovej pripomína Tomanovej sociálne podniky, kde išlo tiež o zmanipulované a predražené financovanie. „Vtedy bol prípad vyňatý z financovania cez Európsky sociálny fond a celé to bolo prenesené na štátny rozpočet. Všetko to zaplatili daňoví poplatníci a niečo podobné je možné aj v súvislosti s projektmi na zberné dvory, na ktoré sme upozornili OLAF,“ povedala.

Dodala, že ešte 8. augusta tohto roku sa obrátila s prípadom zberných dvorov na Generálnu prokuratúru SR, kde podala trestné oznámenie, avšak dodnes nebola vyzvaná, aby dokumenty doplnila.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Lucia Ďuriš NicholsonováLucia NicholsonováPeter ŽigaRichard Sulík
Firmy a inštitúcie MŽP Ministerstvo životného prostredia SRSaS Sloboda a Solidarita