Fico má alternatívu za kvóty, vyjadril sa aj k žalobe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Predseda vlády SR Robert Fico (vľavo) a predseda Európskej rady Donald Tusk počas tlačovej konferencie po rokovaní tripartitného sociálneho summitu a zasadnutia Európskej rady. Brusel, 19. október 2016. Foto: SITA/Vladimir Tepecs

BRUSEL 21. októbra (WebNoviny.sk) – Premiér Robert Fico chce predložiť alternatívu k návrhom zo strany Európskej komisie, ktoré sa týkajú migrácie a azylového systému. Informoval o tom dnes na brífingu pred začiatkom zasadnutia Európskej rady v Bruseli. Na návrhu pracuje intenzívne s Európskou komisiou.

Návrh je technicky náročný

Prvé kontúry alternatívy plánuje predstaviť budúci týždeň, chce, aby sa o tomto návrhu začala politická diskusia na decembrovom summite. Ak by tento alternatívny návrh prešiel, nahradil by povinné kvóty.

„Návrh, na ktorom pracujeme, je technicky veľmi náročný, musíme ho dostať do zrozumiteľnej podoby. Hneď po summite by sme ho predstavili, ale nevylučujem, že urobíme aj nejakú sériu stretnutí s premiérmi o podpore pre tento návrh. Predpokladám, že budúci týždeň sa objavia prvé kontúry tohto návrhu,“ informoval Fico. Ako dodal, ak by táto alternatíva prešla najskôr politicky a potom na rade ministrov, nahradila by tak existujúci systém povinných kvót.

To, či by Slovensko v prípade úspechu alternatívneho plánu azylového systému stiahlo žalobu, je podľa Fica ešte ďaleko. Pripomenul, že kvóty sú mŕtve politicky, ale nie právne. „Právne žijú, pretože rozhodnutie ministrov vnútra stále existuje,“ vysvetlil šéf slovenskej exekutívy. „Pre nás je najpodstatnejšie vyriešiť tento problém aj právne, musíme mať istotu, že solidarita sa dá prejaviť aj iným spôsobom. Ak to tak bude, tak potom sa budeme pozerať na to, čo ďalej,“ pokračoval Fico s tým, že aj dnes bude Slovensko spolu s Maďarskom žiadať, aby bolo do zápisu z rokovania napísané, že pre kvóty podali žalobu.

Stretol sa aj s Merkelovou

Fico vo štvrtok ešte pred začiatkom Európskej rady absolvoval aj bilaterálne stretnutie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a koordinačné stretnutie Visegrádskej štvorky. Na začiatok summitu vystúpil spolu s hlavnými predstaviteľmi EÚ, predsedom Rady Donaldom Tuskom a šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Fico zhodnotil, ako sa darí napĺňať plány z Bratislavskej cestovnej mapy.

Podľa Fica sa slovenskému predsedníctvu darí, čo dokazuje aj rýchla ratifikácia Parížskej klimatickej dohody a pomoc Bulharsku, kde pomáha Európska pohraničná a pobrežná stráž. Myslí si, že je blízko aj súhlas o dohode o voľnom obchode s Kanadou (CETA). Podľa očakávaní o tejto dohode budú lídri rokovať dnes v noci, problémom ostáva, že valónska časť Belgicka nedala mandát na schválenie belgickému premiérovi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia