Po roku si cestujúci musia predĺžiť platnosť SeniorPasu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
MHD Bratislava
Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 21. októbra (WebNoviny.sk) – Platnosť prvých SeniorPasov, ktoré vydali vlani, si cestujúci môžu predĺžiť cez označovače vo vozidlách MHD i na železničných staniciach, cez multifunkčné automaty a v regionálnych autobusoch. SeniorPas je bezplatný ročný cestovný lístok a zapisuje sa na čipovú kartu, určený je pre dôchodcov vo veku nad 70 rokov.

„Cestujúci, ktorí si nezapíšu platnosť SeniorPasu na svoju čipovú kartu, sa môžu dostať do komplikácií v prípade nehody či iných poistných udalostí, a to z toho dôvodu, že SeniorPas slúži nielen ako cestovný lístok, ale najmä ako zmluva medzi dopravcom a cestujúcim,“ informovala agentúru SITA hovorkyňa Bratislavskej integrovanej dopravy Eva Kukurová.

Ako predĺžiť SeniorPasu

Cez označovače vo vozidlách MHD a na železničných staniciach, cez nové multifunkčné automaty a v regionálnych autobusoch si môžu ľudia predĺžiť SeniorPas najskôr jeden deň pred koncom platnosti. V predajniach Dopravného podniku Bratislava a Slovak Lines si cestujúci môžu prísť zapísať novú platnosť preukazu tridsať dní pred ukončením predchádzajúcej platnosti.

Pre predĺženie platnosti SeniorPasu vo vozidlách MHD cestujúci stlačí na displeji označovača funkciu „Info o karte“, priloží čipovú kartu a označovač mu platnosť SeniorPasu predĺži. „Ak cestujúci nebude mať zapísanú novú platnosť SeniorPasu na čipovej karte, revízor cestujúcemu počas kontroly zapíše platnosť SeniorPasu bezplatne priamo na mieste,“ pripomína Kukurová.

„Cestujúci, ktorí si zapíšu novú platnosť SeniorPasu, nám nielen pomôžu lepšie nastaviť systém integrovanej dopravy, ale aj optimalizovať náklady samospráv na verejnú dopravu. Vďaka tomu, že poznáme, koľko cestujúcich skutočne využíva integrovanú dopravu, budeme vedieť zefektívniť výšku nákladov spojených s financovaním verejnej dopravy a zliav pre cestujúcich,“ spomenul predseda predstavenstva Bratislavskej integrovanej dopravy Marian Rovenský.

Doteraz vydali vyše 46-tisíc SeniorPasov

Podľa Kukurovej cestujúci sa o možnostiach predĺženia platnosti SeniorPasov dozvedia prostredníctvom informačných plagátov na zastávkach, v predajniach dopravcov, prípadne vo vozidlách dopravcov. Rovnako plagáty umiestnia aj na niektorých prevádzkach Slovenskej pošty a v špecializovaných zariadeniach v spolupráci s Jednotou dôchodcov Slovenska.

Tretia etapa Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji, ktorá platí od vlaňajšieho novembra, priniesla nové pravidlá pre ľudí nad 70 rokov. Nárok na bezplatnú prepravu v integrovanej doprave musia seniori nad 70 rokov preukazovať SeniorPasom, čo je bezkontaktná čipová karta, ktorou sa preukážu revízorom. Za tento lístok sa neplatí, držitelia uhradia len poplatok za vydanie karty.

Ak cestujúci nad 70 rokov nemá alebo nechce používať SeniorPas, môže cestovať na polovičný jednorazový cestovný lístok, čo je zľava päťdesiat percent. Hovorkyňa Bratislavskej integrovanej dopravy poznamenala, že doteraz vydali vyše 46-tisíc SeniorPasov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie BSK Bratislavský samosprávny kraj (VÚC)DPB Dopravný podnik Bratislava