Opozícia viní NaKA, že visí na Kaliňákovej šnúrke

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Kaliňák
Minister vnútra Robert Kaliňák. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 21. októbra (WebNoviny.sk) – Národná kriminálna agentúra (NaKA) sa vyhýba svojej povinnosti poskytnúť parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií doklady o povahe majetkového vzťahu ministra vnútra Roberta Kaliňáka so spoločnosťou B.A.Haus. Tvrdia to opoziční poslanci Ľubomír Galko (SaS) a Veronika Remišová (OĽaNO). Informovala o tom hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

Kaliňák podľa Remišovej nemôže zostať ministrom

„Do bodky sa tak napĺňa scenár, na ktorý sme upozornili, keď sa o obchodné aktivity ministra vnútra začali zaujímať orgány činné v trestnom konaní. Kaliňák nemôže zostať ministrom vnútra, lebo je tým z podstaty veci zmarené akékoľvek nezávislé vyšetrovanie. Je to dôsledok hlbokého konfliktu záujmov, v ktorom sa nachádza minister Kaliňák – kriminálna agentúra sa správa ako štát v štáte,“ povedala poslankyňa NR SR za hnutie OĽaNO-NOVA Veronika Remišová.

Poslankyňa tvrdí, že dilemu, či má dať prednosť svojim zákonným povinnostiam, alebo svojmu ministrovi, rieši v prospech ministra. Teda v rozpore s verejným záujmom.

Podpredseda strany Sloboda a Solidarita Ľubomír Galko tvrdí, že vedenie NaKA dnes chápe situáciu tak, že visí na šnúrke tejto vlády, ministra Kaliňáka a Smeru. „Vytvorila sa tak nebezpečná koalícia skompromitovaných politikov a policajných funkcionárov. Apelujeme na každého čestného policajta, aby sa nedal zatiahnuť do týchto mafiánskych sietí,“ uzavrel Galko.

NaKA sľúbila, že podklady ku prípadu pošle

Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií žiada Národnú kriminálnu agentúru o doručenie podkladov, aby mohol výbor konať voči ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. NaKA sľúbila, že ich pošle, predseda výboru jej dáva čas niekoľko dní.

Členovia parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií preto vo štvrtok 20. októbra prerušili rokovanie o tomto bode programu. Ako vo štvrtok povedal šéf výboru Martin Poliačik (SaS), riaditeľ NaKA Peter Hraško sľúbil, že potrebné dokumenty na to, aby mohol výbor začať konanie voči ministrovi, pošle. Ak ich nepošle v priebehu pár dní, Poliačik povedal, že výbor bude musieť situáciu riešiť, keďže NaKA je povinná spolupracovať.

Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcii začal 16. júna tri konania na ochranu verejného záujmu voči ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Podnety sa týkajú nepriznania pôžičiek a nákupov podielov s pohľadávkami vo firmách spájaných s podnikateľom Ladislavom Bašternákom v rokoch 2013, 2014 a 2015.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Katarína SvrčekováĽubomír GalkoMartin PoliačikPeter HraškoRobert KaliňákVeronika Remišová
Firmy a inštitúcie NAKA Národná kriminálna agentúraOĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiSaS Sloboda a Solidarita