Slovensko je od Švajčiarska ešte veľmi ďaleko, tvrdí Kiska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Kiska
Slovenský prezident Andrej Kiska. Foto: SITA/Marek Mrviš

BERN 21. októbra (WebNoviny.sk) – Švajčiarsko patrí medzi svetové špičky v školstve, výskume či inováciách a Slovensko je od neho ešte veľmi ďaleko. Konštatoval to prezident SR Andrej Kiska po stretnutí so švajčiarskym náprotivkom Johannom N. Schneiderom-Ammannom v Berne počas svojej oficiálnej návštevy tejto krajiny.

Švajčiarsko je úspešnou krajinou a mnohí si pamätáme, ako nám pred 25 rokmi hovorili – aj vy by ste mohli byť druhým Švajčiarskom. Máte nádhernú prírodu, nádherné jazerá. Ale musím povedať, že ešte je to ďaleká cesta. Švajčiarsko patrí medzi svetové špičky v oblasti školstva, výskumu, inovácií. Práve to je oblasť, v ktorej naša krajina potrebuje pridať,“ uviedol Kiska na spoločnej tlačovej konferencii.

Slovensko chce byť mediátorom v diskusii medzi Švajčiarskom a úniou

Inšpiratívna môže byť podľa neho aj miera nezamestnanosti mladých ľudí, ktorá vo Švajčiarsku predstavuje len niekoľko jednotiek percent, zatiaľ čo na Slovensku viac než 21 percent.“Hospodárske vzťahy medzi Švajčiarskom a Slovenskom sú veľmi dobré. To nám ale nebráni v tom, aby boli ešte lepšie. Chceme ich zlepšiť a naštartovať tak, aby sme vedeli spolupracovať na rôznych projektoch,“ konštatoval Schneider-Ammann.

Hlavy štátov sa na stretnutí dotkli aj otázky rokovaní medzi Švajčiarskom a Európskou úniou o usporiadaní vzájomných vzťahov v súvislosti s referendom o regulácii prílevu cudzincov. „S prezidentom sme sa zhodli, že vzťahy medzi EÚ a Švajčiarskom sú také blízke, že akékoľvek poškodzovanie vzťahov by bolo len vo vzájomný neprospech a že musíme spraviť všetko pre to, aby nielen zostali na takej úrovni, ale aby boli stále lepšie a lepšie,“ priblížil Kiska. Dodal, že je rád, že práve počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ sa veci pohli, rozpráva sa o nich a dochádza k empatii, snahe porozumieť si navzájom, komunikácii a hľadaniu konštruktívnych riešení. Slovensko chce byť akýmsi mediátorom v diskusii medzi Švajčiarskom a úniou.

Kontinent musí držať spolu

Schneider-Ammann zdôraznil, že hoci Švajčiarsko nie je členom EÚ, je jej tretím najdôležitejším obchodným partnerom. „Som presvedčený, že kontinent musí držať spolu. Chceme sa snažiť o zintenzívnenie vzdelávania, výskumu, vedy a inovácií. Musíme veľmi intenzívne spolupracovať a venovať sa tomu, čo nás najviac trápi, najmä nezamestnanosti mladých,“ povedal.

Hlavnou náplňou Kiskovej dvojdňovej návštevy Švajčiarska bolo posilnenie bilaterálnej spolupráce, a to predovšetkým v ekonomickej, inovačnej a vedecko-výskumnej oblasti. Na ceste ho sprevádzal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák aj zástupcovia startupovej a vedecko-akademickej komunity. Prezident navštívil Švajčiarsky federálny technologický inštitút (ETH) v Zürichu a stretol sa aj s krajanmi. Do vlasti sa vráti vo večerných hodinách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaMiroslav Lajčák